Assens Kommune meldt til politiet og datatilsynet

En borger har meldt Assens Kommune til politiet og datatilsynet, fordi kommunes hjemmehjælpere har adgang til personfølsomme oplysninger om alle kommunens borgere.

Det er hjemmehjælperne, der ved hjælpe af en håndholdt computer, har adgang til samtlige borgers adresser og cpr-numre. Ifølge kommunen er disse oplysninger nødvendige for at hjemmehjælperne kan passe deres job.

- Vi er godt klar over at der er en risiko, når vi arbejder med personfølsomme data, men hvis der opstår akut sygdom, så er det en klar fordel at hjemmehjælperne har hurtig adgang til borgernes cpr-numre, siger ældrechef Michael Bjørn fra Assens Kommune.

Principiel sag

Men Helle Juel, der selv har arbejdet som hjemmehjælper i en anden kommune, mener slet ikke at det er nødvendigt at hjemmehjælpere har adgang til disse oplysninger. Hun har derfor anmeldt Assens Kommune til både politiet og datatilsynet.

- Det er den eneste mulighed jeg har for at få en undersøgelse sat igang om, hvad det er de skal bruge disse oplysninger til, siger Helle Juel.

Hun mener nemt at oplysningerne kan misbruges og frygter for at ansatte fremover skal få adgang til endnu flere personfølsomme oplysninger.

- Jeg er bekymret, og jeg mener, at det er principielt at vi får klarlagt om dette er lovligt, og får begrænset medarbejdernes adgang til disse oplysninger, siger Helle Juel.