I det fynske folks tjeneste

Assens mangler millioner: Undersøger økonomien på syv områder

Assens Kommune har udvalgt i alt syv områder, som skal analyseres nærmere de kommende uger frem mod budgetforhandlingerne i efteråret.

I alt syv områder i Assens Kommune bliver nu analyseret nærmere forud for efterårets budgetforhandlinger. Foto: Ole Holbech

Assens Kommune mangler penge. I to år i træk har kommunen brugt flere penge, end man havde budgetteret med, hvilket har efterladt et kæmpe hul i økonomien. Alene i år tegner merforbruget til at blive på 114 millioner kroner.

I et forsøg på at finde besparelser, er økonomien i kommunen blevet screenet.

Læs også Alvorlig situation i Assens: - Nu skal hver en sten vendes

Den screening er nu afsluttet. Og den viser, at Assens Kommune på en række velfærdsområder bruger flere penge end nabokommuner på Fyn, og at forbruget er højere end gennemsnittet i regionen og i hele landet.

- Formålet med screeningen er, at vi får nye øjne til at se på vores økonomitunge og/eller borgertunge områder. Måske er der opgaver, der kan løses på andre måder eller med færre ressourcer, fortæller borgmester Søren Steen Andersen (V) i en pressemeddelelse.

00:24

Hør borgmester Søren Steen Andersens kommentar

Luk video

Millionerne skal findes

Ifølge pressemeddelelsen skal analysen vise, om man kan enten omprioritere, effektivisere eller reducere inden for områderne.

- De manglende millioner skal findes, det er uden diskussion, men det er samtidig vigtigt at påpege, at det også handler om, hvordan vi vil prioritere midlerne politisk i Assens Kommune. Vi kan godt vælge at ligge væsentligt højere på nogle serviceydelser sammenlignet med andre kommuner, hvis vi som politikere mener, at det lige præcis er her og her, vi vil prioritere et højere serviceniveau for vores borgere, siger Søren Steen Andersen.

På baggrund af screeningen har kommunen udvalgt syv områder, som de vil analysere nærmere forud for efterårets budgetforhandlinger. De områder, der står overfor en bredere analyse, er folkeskole- og specialområdet, det specialiserede børneområde og ældreområdet.

Læs også Nyt chok i Assens: Kæmperegning på 50 millioner kroner på vej

I alt syv områder analyseres

I samarbejde med Assens Kommune laver BDO i de kommende uger bredere analyser af folkeskole- og specialområdet, det specialiserede børneområde og ældreområdet. Derudover vil man lave punktanalyser på fire specifikke områder.

Kommunaldirektør Finn G. Johansen har med mandat fra Økonomiudvalget udpeget de områder, der nu analyseres nærmere.

De er udvalgt, fordi det enten store økonomiske poster for i kommunen, at området har oplevet stigende udgifter over tid, eller at området har høje udgifter sammenlignet med andre fynske kommuner og/eller lands- og regionsgennemsnittet, hedder det i pressemeddelelsen. 

  DE UDVALGTE FAGOMRÅDER

   

  Her foretages der brede analyser

  • Folkeskole- og specialområdet
  • Det specialiserede børneområde
  • Ældreområdet – hjemmeplejen, sygeplejen og plejecentre

   

  Her foretages der punktanalyser

  • Det specialiserede voksenområde: Kommunens udgiftsniveau til § 85-bostøtte for borgere i egen bolig er højt sammenlignet med andre fynske kommuner såvel som lands- og regionsgennemsnittet.
  • Folkeoplysningsområdet: Kommunens udgifter til folkeoplysning og fritidsaktiviteter er blandt de højeste sammenlignet med andre fynske kommuner samt højere end både lands- og regionsgennemsnittet.
  • Kulturområdet: Udgifter til kulturinstitutioner, teatre m.v. er blandt de højeste sammenlignet med fynske kommuner. Desuden giver kommunen tilskud til kommunale såvel som selvejende institutioner, hvor der er muligheder for at justere på institutionernes udbud af servicetilbud. 
  • Kollektiv trafik: Stigende udgifter til for eksempel flextransport i form af taxakørsel med videre skal analyseres nærmere.

   

  Kilde: Assens Kommune

  Se mere