Assens vil også have en letbane

Det er ikke kun i Odense, at man drømmer om en letbane. På vestfyn bliver der arbejdet på at genåbne jernbanestrækningen mellem Assens og Tommerup.

Intercity-toge drøner jævnligt forbi Tommerup Stationsby. Men hvis toget nu standsede, så kunne man lave en omstigning og tage toget videre til Assens.

Det er i hvert fald en idé, som kommer fra en gruppe trafikeksperter.

- Idéen går ud på at genbruge noget infrastruktur, nemlig Assensbanen. At man sætter den i stand igen, køber nye togsæt, og så har man en fin bane mellem Tommerup og Assens, siger Ole Dupont Kofod, der er trafikkonsulent i Bedre Trafik i Glamsbjerg.

Nyt letbane på gammel jernbanestrækning

n20 assens 2

Ole Dupont Kofod peger på, at den 30 kilometer lange nedlagte banestrækning på vestfyn bør genåbnes som letbane. Ligesom i Odense, hvor eksperterne også har anbefalet en letbane-løsning.

- Da jeg foreslog letbanen i Odense for fem og et halvt år siden, så gik der ret kort tid før at Jan Boye havde fået en screening. Det var der ikke nogen, der grinte af. Og når man kigger nærmere på det her, så vil man også se, at det faktisk er en god idé, siger Ole Dupont Kofod.

Den nye letbane vil i givet fald strække sig fra Tommerup Stationsby over Tommerup, Glamsbjerg, Flemløse, Ebberup og så med endestation i Assens.

Borgmester i Assens Kommune hilser idéen velkommen, men:

- Det som vi skal forholde os til på et tidspunkt er, hvad er praktikken i det? Fordi der er jo et skinnecykelprojekt i øjeblikket, som har en aftale med Banestyrelsen om banestrækningen. Derudover hvad er økonomien i det? Hvad med at få det anlagt, og hvilken drift vil der efterfølgende være?, spørger borgmesteren og fortsætter:

- Der er mange spørgsmål, formentlig flere end der er svar, siger han.

Assens forstår ikke fidusen

n20 assens3

Det sidste tog til Assens blev fløjtet af for cirka 20 år siden. I de senere år er banen kun blevet brugt om sommeren, hvor turister kan leje sig til en tur på pedaldrevet skinnecykel.

Ole Dupont Kofod mener ikke, at Assens Kommune udnytter jernbanestrækningens potentiale.

- Jeg har ikke indtryk af, at Assens Kommune helt forstår fidusen ved jernbane. Det kan man også se i forhold til stationerne i Bred og Skalbjerg - man gør reelt ikke nok, for at folk kan komme til at tage toget. Men jeg prøver og komme med gode argumenter og vender mere og mere gehør for det, siger Ole Dupont Kofod.

Flere større skoler og uddannelsessteder er i den seneste tid blevet samlet i Glamsbjerg - midt i Assens Kommune. Blandt andet derfor er det aktuelt med overvejelser om nye trafikløsninger, siger borgmester Finn Brunse.

- Vi har lige igangsat en stor infrastruktur-analyse, hvor alle aspekter af transport, både i forhold til bløde trafikanter, de store veje, infrastruktur på jernbane og så videre, skal analyseres her i løbet af den næste års tid. Så på den led kan vi sige, at vi er åbne over for de muligheder, der måtte være, siger han.