I det fynske folks tjeneste

Balancegang: Ikonisk fynsk gård bliver nænsomt istandsat

Den prisbelønnede Bent Madsens gård skal i gang med en større restaurering.

00:19

Bent Madsens Gård blev tidligere kåret til at være Danmarks næstsmukkeste gård - nu skal den moderniseres. Video: Bygningskultur Danmark

Det bliver de helt gamle håndværksfag, der kommer til at være i fokus, når den gamle gård i Dreslette skal repareres: fodrem, suler, løsholter, toprem, skråbånd og dokker - de gamle håndværksudtryk og gamle håndværksteknikker bliver i den grad støvet af, når forberedelserne til den store restaurering af Bent Madsens går i gang. De gamle metoder og den sydvestfynske gård skal nemlig gå hånd i hånd.

Det er solidt fynsk træværk, og der bliver bevaret så meget som muligt.

Anders Brüel, arkitekt.

- Der er blevet passet godt på gården gennem alle årene, og når vi nu går i gang med at restaurere, er det vores klare mål at fastholde gårdens udtryk og autenticitet. Samtidig skal den moderniseres og indrettes, så den fremover kan fungere som beboelsesejendom, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Anders Brüel i en pressemeddelelse.

Læs også Efter ejers død: Præmieret bondegård rippet for uvurderlige antikviteter

Realdania fokuserer blandt andet på, at Bent Madsens Gård bevarer den oprindelige indretning, inventar og udtryk. Derfor skal de helt gamle tømrer-lærebøger også findes frem. For Bent Madsens Gård er over 225 år gammel, og de lerklinede tavl (felt mellem tømmerstykkerne i en bindingsværksmur, red.) skal blandt andet genopbygges med lermørtel, når der skal lægges et nyt stråtag. En gammel bygning skal bygges på gammeldags manér - og lermørtel og stråtag er muligvis ikke de mest velkendte discipliner hos en moderne tømrer.

- Det er denne balancegang mellem fortid, nutid og fremtid, som skal sikre, at huset kan fungere som levende bygningskultur. Den kan være med til at levendegøre fortællingen om en fynsk egnsbyggeskik og en særlig dansk bygningstype, bindingsværket, som i århundrede har præget det danske landskab og den danske bondekultur, siger Anders Brüel.

Indbrud på gården sidste år

To antiktyve var på besøg kort efter Bent Madsens død i august. Her blev der rippet flere uvurderlige antikviteter.

 

Læs mere om den hændelse her

Første opgave er bindingsværket

Den første opgave for de fynske tømrere er bindingsværket, hvor især bundremmene skal udskiftes. Alt træværk bliver nemlig gennemgået. Her skal det beskadigede træværk udskiftes.

Fakta

  • Blev opført i 1795
  • Selve stuehuset er udvendigt uforandret i over 100 år
  • Bygningsanlægget og den pigstensbelagte gårdsplads blev bygningsfredet i 1990
  • Gården ejes af 91-årige Bent Madsen
  • Bent Madsen overtog gården i 1955 for den nette sum af 76.000 kroner

Kilde: Facebook, Bent Madsens Gård, Fyens.dk

Se mere

Arkitekten som arbejder på Bent Madsens Gård er imponeret over bygningen, og hvor godt den egentlig holder sig, på trods af, at den er over 200 år gammel

- Det er solidt fynsk træværk, og der bliver bevaret så meget som muligt, garanterer Anders Brüel og fortsætter:

- Som udgangspunkt vil vi også i stuehuset bevare og genskabe så meget af det oprindelige udtryk som muligt. Stuehuset er indrettet efter klassisk fynsk tradition med bryggers, mælkerum og pigekammer, folkestue med bagvedliggende køkken, forstue, mellemstue og den fine storstue.

Nye spændende hemmeligheder kan dukke op

Det er denne balancegang mellem fortid, nutid og fremtid, som skal sikre, at huset kan fungere som levende bygningskultur. Den kan være med til at levendegøre fortællingen om en fynsk egnsbyggeskik

Anders Brüel

I drikketruget midt på gårdspladsen er der indgraveret et årstal, som fortæller at stuehuset er opført i 1795. Det er også det tal, som man som udgangspunkt går efter, når man fortæller, at huset er 225 år gammel.

Men ifølge Anders Brüel kan der i forbindelse med byggeriet nemt dukke nye detaljer og bygningsdele op, som kommer til at vise, at gården er endnu ældre end først antaget.

Læs også Realdania overtager Bent Madsens Gård

Realdania tog over efter Bent Madsen døde

00:35

Se et udklip af det indslag, da Bent Madsens datter solgte gården.

Luk video

Den tidligere ejer, Bent Madsen, døde i august 2018. Godt og vel otte måneder senere, købte Realdania By & Byg den gamle ikoniske gård af afdødes børn. Bent Madsens oprindelige ønske var ellers, at gården skulle drives videre af hans børnebørn.

- Det er sindsygt dyrt at holde en gård som denne her, og vi ved, at den bliver bevaret for eftertiden. Vi ved, hvad Realdania står for, så det er den bedste beslutning for alle parter, sagde Bent Madsens datter Susanne Hviid Hansen tilbage i december 2018.

Den gang fortalte Realdania også, at Bent Madsens gård ikke skulle blive til et museum - og det løfte er blevet holdt.

20:03

Fyn Live: Danmarks Smukkeste Bondegårde

Luk video