Blev først ramt af mystisk massedød - nu kan farlig fiskesygdom lukke Martins forretning

Frivillige kom til undsætning, da omkring 1,5 ton ørreder i Aalsbogaard Lystfiskersøer døde i foråret under mystiske omstændigheder, men nu kan en fiskesygdom lukke Martin Hjorts forretning.

Årsagen til, at fiskene i år er døde på stribe i Aalsbogaard Lystfiskersøer er aldrig fundet. 

Men Martin Hjort kender udmærket den nye sygdom, ørrederne i en af hans fiskesøer nu er blevet ramt af. Den hedder IHN og er dødelig for fisk, men smitter ikke mennesker. For nylig blev den fundet for første gang i Danmark, blandt andet ved dambruget Buderup Holm i Nordjylland, som Martin Hjort torsdag fik 200 kilo ørreder fra for første gang i et halvt år.

Det var, inden der var konstateret sygdom blandt fiskene, og Martin Hjort ved ikke om de fisk han har modtaget er smittet.

- Vi holder jo øje med, hvad der står på Fødevarestyrelsens hjemmeside, så jeg ringede på dagen, og de beroligede mig, siger Martin Hjort.

Derfor blev fiskene hentet og sat ud i en lukket sø uden andre fisk. 

Alligevel afventer Martin Hjort besked fra Fødevarestyrelsen om, at han skal lukke sine søer. Enten den ene eller dem alle sammen. Allerede nu har han set andre fiskesøer lukke på stribe.

- Min kone og jeg lever af det her. Vi kan ikke bare lukke ned, siger Martin Hjort. 

Frivillige hjalp hele natten

I april kunne TV 2 Fyn fortælle, hvordan Martin Hjort med hjælp fra en masse frivillige fra hele landet arbejdede i døgndrift forsøgte at redde så mange fisk som muligt, da et hold nyudsatte ørreder begyndte at dø efter få timer. 

I forvejen var den samlede fiskebestand i søen skrumpet drastisk, og Martin Hjort vurderede dengang, at han havde indsamlet 1,5 ton døde fisk. 

Derfor ramte det som en mavepuster, da der kom et udbrud af IHN, selvom udbruddet ramte i Nordjylland.

quote Der er ingen fisk, der kommer levende herfra

Martin Hjort, forpagter af Aalsbogaard Lystfiskersøer

- Det har været et lorteår, siger Martin Hjort. 

Han beskriver ventetiden og usikkerheden inden afgørelsen fra Fødevarestyrelsen som det værste, selvom han har dårligt nyt i vente. 

- På en måde glæder jeg mig til opkaldet, så jeg kan få nogle svar, siger han. 

Holder åbent til det sidste 

På trods af at Martin Hjort har modtaget fisk fra en besætning, der muligvis er ramt af IHN-udbrud, så har der i weekenden været åbent for fiskeri i de andre fiskesøer ved Aalsbogaard, og søndag bliver der afholdt konkurrence i, hvem der kan fange flest fisk.

Siden 1. juni har der været regler om, at alt udstyr skal sprittes af inden brug for at undgå smittespredning, og Martin Hjort håber, at han med retningslinjerne kan få lov til at holde åbent for fiskeri i de andre søer. 

- Det er et lukket system, så det virker ulogisk at lukke det hele, når man bare kan fiske i åerne. Der er ingen fisk, der kommer levende herfra, siger han.

Han er fast besluttet på at få det bedste ud af situationen, men han synes blandt andet, det er svært, fordi antallet af besøgende er faldet drastisk.

- Folk er bange, vi har ikke talt om andet end virus i mere end et år, siger Martin Hjort. 

Derfor vil han prøve at sikre forretningen bedre på den anden side af den nye krise, men inden er der ikke andet at gøre end at afvente meldingen fra Fødevarestyrelsen. 

- Det er irriterende, at man får 200 kilo fisk, og så er det dem, der gør, at man skal lukke. 

Fiskesygdommen IHN

Årsag til fiskedød er fundet
Fotograf: Fotograf: Julie Lapp
HER OG NU

MEST LÆSTE OM VALGET: