Boligjagt til flygtninge

Kommunerne står overfor en svær udfordring med at skaffe boliger til de mange flygtninge, der kommer til landet. Frygten er, at de havner i barakbyer.

I Assens Kommune skal 23 mænd fra Syrien, Eritrea og Afghanistan i løbet af efteråret have en ny bolig på byens vandrerhjem.

Leder af kommunens integrationsafdeling Jacob Lundgaard leder med lys og lygte efter billige boliger, der skal huse de 153 flygtninge, som kommunen med 41.000 indbyggere modtager i løbet af i år.

Opgaven med at finde billige boliger bliver bestemt ikke nemmere, når flygtninge fra den 1. september får markant færre penge at leve af på grund af regeringens planer om at indføre en særlig lav integrationsydelse, lyder meldingen fra flere kommuner.

Flygtningene skal selv betale for deres bolig, og kommunerne frygter derfor, at mange flygtninge fremover vil blive henvist til at bo sammen i store grupper i særlige barakbyer og på nedlagte institutioner isoleret fra danskere.

Bekymringen deles af Kommunernes Landsforening, KL, som i et høringssvar advarer om, at det med den nye integrationsydelse bliver markant vanskeligere at finde boliger, og at kommunerne formentlig i sidste ende vil få "omfattende ekstraudgifter" til boligplacering af flygtninge.

- Størstedelen af de flygtninge, vi modtager, er enlige mænd, der senere søger familiesammenføring, så i løbet af nogle år vil vi skulle huse omkring 500 flygtninge. Med de lavere ydelser bliver det meget sværere at skaffe boliger. Indtil videre har vi kunnet boligplacere flygtninge i almennyttige etværelseslejligheder eller hos private. Det har hele tiden været et puslespil at finde boliger, men nu må vi tænke ekstra kreativt. Vi opfordrer private udlejere til at melde sig, og samtidig skal vores jobkonsulenter støvsuge jobmarkedet på Fyn for jobs til flygtninge i pizzarier eller som bærplukkere, fortæller Jacob Lundgaard fra Assens til Kristeligt Dagblad.

Han forudser, at det bliver en stor udfordring for kommunerne, når flere tusinde flygtninge kommer til at leve på eksistensminimum.

"Ydelsen ligner den tidligere starthjælp fra nullerne. Men dengang var der langt færre flygtninge i Danmark," siger Jacob Lundgaard.

Den nye ydelse er markant lavere end kontanthjælpen. Samtidig får de nye flygtninge heller ikke børnecheckens fulde beløb fra dag et. Konkret vil en enlig flygtning over 30 år gå fra en kontanthjælp på 10.849 kroner om måneden før skat til en integrationsydelse på 5945 kroner før skat.

Oversigt

    Oversigt