I det fynske folks tjeneste

Borgmester er lunken ved kommunale folkeafstemninger

Bindende folkeafstemninger i kommunerne er på vej. Borgmesteren i Assens ser plusser og minusser.

Foto: Casper Christoffersen / Scanpix

Tanken bag er sympatisk, og det kan bringe meget godt med sig. Men man skal træde varsomt.

Det mener borgmester Søren Steen Andersen (V) fra Assens Kommune, efter at regeringen i Berlingske foreslår, at et flertal i kommunalbestyrelser skal kunne udskrive bindende folkeafstemninger om eksempelvis skolelukninger.

- Det er helt nye tanker, og jeg synes sådan set, at det er helt godt, at man forsøger at brede demokratiet ud og bringer borgerne tættere på en situation, hvor de selv er tvunget til at tage stilling.

- Men det bliver meget vigtigt, at man er usandsynligt omhyggelig med at få formuleret materialet ordentligt, så det ikke bliver misbrugt politisk, siger borgmesteren til Ritzau. 

Læs også Børn sparer man på: Så meget er der sparet på dit

Geopolitiske uenigheder

Søren Steen Andersen ser eventuelle problemer for sig i kommuner, der blev lagt sammen i forbindelse med den store kommunesammenlægning i 2007.

- Efter reformen er der mange byer i en kommune, der kæmper om at sole sig mest, og her vil man måske kunne opleve en slags "geopolitiske" uenigheder, når der skal stemmes, siger han.

Et tænkt eksempel kunne være en skolelukning. Hvis det er en skole, der ligger i et af kommunens landdistrikter, vil borgerne i byen muligvis være ligeglade og stemme for, at den skal lukkes, påpeger han.

Problematisk

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Marlene Wind er også skeptisk.

Ifølge hende kan enkeltsagspolitik, hvor borgerne kan tage stilling til et spørgsmål ad gangen, være problematisk.

- I lokalpolitik kan det være et spørgsmål om skolelukning. Det er et budget, som skal nå sammen, så hvis en skole skal bevares, er der måske noget andet, som skal lukkes, men det skal borgerne ikke nødvendigvis ikke tage stilling til, siger hun til Berlingske.

I dag kan kommuner udskrive vejledende folkeafstemninger. Herefter kan politikerne vælge at følge resultatet eller ej.

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er enige om forslaget. 

Læs også Skolelukninger i Assens: Udvalg trodser byrådet