I det fynske folks tjeneste

Danmarks ældste sangkor fornyer sig hele tiden

Syngedrengene fra Assens runder 160 år med festdag søndag den 6. marts

 

  "Vi bifalder, at der indtil videre anvendes 100 Rigsdaler af kirkens Midler som Lønning af 12 Drenge, der antages til at deltage i Kirkesangen såvel Søn- og Helligdage som ved andre ministerielle Forretninger på Søgnedage”.

Da stiftamtmand Cederfeldt de Simonsen skrev denne anbefaling den 1. marts 1856, kunne han ikke ane, at ”indtil videre” kom til at strække langt ind i en ukendt fremtid. Men korsangerne fra Assens, der i dag bærer navnet ”Syngedrengene fra Assens”, fylder stadig Vor Frue Kirke i Assens med sang året rundt. Og gør det ikke mindst søndag den 6. marts, hvor koret med både festgudstjeneste og festkoncert markerer jubilæet.

-Vi mærker megen interesse om koret. Vi har ikke problemer med at få nye sangere. Og nogle af dem kører gerne efter det, fortæller korleder Finn Pedersen, der har været ansvarlig for koret siden 1999.

 

Syngedrengene fra Assens består af mellem 40 til 50 drenge og unge mænd. Mange af dem er startet i korskole i 2. eller 3. klasse. Efter et halvt til et helt års undervisning i blandt andet noder og sangteknik bliver de optaget i selv koret. Den vej har rigtig mange været igennem over årene. Derfor er en del af kor-fødselsdagen også en frokost for tidligere medlemmer mellem 20 og 85 år.

 

- Syngedrengene ved Vor Frue Kirke i Assens udgør med deres lange tradition et stykke levende dansk kulturhistorie, som det af mange årsager er værd at værne om, skriver Peter Cederfeldt de Simonsen, der er tipoldebarn af korets stifter, i korets jubilæumsbog.

 

Udvikling skal der imidlertid også til for at koret kan blive ved med at eksistere. Mange koncerter på Fyn og i resten af Danmark bliver hvert andet år belønnet med en udlandsrejse. I 2013 gik turen til Sri Lanka, mens koret i 2015 var på turné på Island.

- Findes midler skal der også. Og her er idérigdommen også stor. Der er stor velvilje fra mange fronter; erhvervs- og handelsliv, fonde, kommune og private, som byder ind. Det er der fordi der heldigvis er mange, der godt kan se, at en oplevelse som den I giver, flytter noget inde i folk. Jeg har selv haft oplevelsen flere gange – og det er en oplevelse på et helt specielt niveau. Noget der lægger en ekstra dimension på tilværelsen, udtaler borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen.

Forud for jubilæet kan man fredag den 4. marts se og høre Syngedrengene fra Assens direkte på TV 2/FYN klokken 16.10-16.30.