muted

Det vilde Vestfyn:

Plaget af hærværk

Fortællingen om en virksomhed, der hver uge i over seks måneder har været udsat for hærværk. Unge mennesker bryder ind, hærger og tager stoffer.

På Smedevej i Tommerup Stationsby ligger der på højre hånd helt almindelige villaer beboet af helt almindelige familier.

På venstre hånd har krat og vilde blomster overtaget. Her ligger ingen villaer.

quote Det er jo fuldkommen vanvittigt at ødelægge noget bare for at ødelægge det. Hvem gør sådan noget?

Medarbejder i VSM Contractors A/S

Hvad der ligner en gammel parkeringsplads er overdækket af ukrudt og træers lange grene strækker sig som arme efter sollys langt ud over vejen.

Fortsætter man sin tur ned af Smedevej, tårner en gul bygning sig op på venstre hånd. 

Et stort skilt for enden fortæller, at her holder virksomheden VSM Contractors A/S til.

Udefra ligner virksomheden VSM Contractors en helt almindelig virksomhed. Men indenfor tegner der sig et billede af tilbagevendende hærværk.
Udefra ligner virksomheden VSM Contractors en helt almindelig virksomhed. Men indenfor tegner der sig et billede af tilbagevendende hærværk.
Foto: Amanda Kieler Andersen

Virksomheden arbejder med overfladebeskyttelse, facadebehandling og særligt med brandbeskyttende maling, der bliver brugt til eksempelvis store siloer.

Allerede ude foran bygningen kan man fornemme en underliggende lugt af petroleum, som følger én, uanset hvor på matriklen man befinder sig.

Ser man overfladisk på bygningen, ligner det en virksomhed som mange andre. Men tager man et nærmere blik, er der tydelige tegn på, at det ikke kun er de ansatte, der opholder sig her.

Det vilde Vestfyn

En smiley tegnet med grafitti. Skrald smidt på jorden. Glasskår fra et ødelagt vindue.

Alt sammen vidner det om, at virksomhedens mange bygninger får uønsket opmærksomhed fra personer, der ikke hører til.

Og ganske rigtigt. Personer, der ikke hører til, trænger ind på matriklen.

Og smadrer alt, de kan komme i nærheden af.

Plaget af hærværk:

Er det bare drengestreger?

En medarbejder i VSM Contractors A/S står klar til at byde indenfor på virksomhedens område på en blæsende forårsdag.

Lugten af petroleum bliver kraftigere, jo tættere man kommer på virksomhedens tilstødende haller, og det bliver hurtigt klart hvorfor.

I en af opbevaringshallerne står nemlig flere hundrede halvt eller helt tomme metalspande, som er blevet brugt til at blande maling.

Lugten skærer gennem alt andet.

Vi træder imidlertid ind i en anden opbevaringshal, og her ændrer lugten sig brat.

Væggene er overdynget af grafitti. 

Alt fra tændstiksmænd, smileyer og hagekors er blevet foreviget på betonvæggene i forskellige farver.

Væggene i den store opbevaringshal er tildækket af grafitti.
Væggene i den store opbevaringshal er tildækket af grafitti.
Foto: Amanda Kieler Andersen

På gulvet er der smidt masser af forskelligt affald, og særligt cigaretskodder optager det samlede indtryk. 

Lugten af røg hænger også stadig tungt i luften. 

Og for personer, der har lugtet det før, så er der ingen tvivl om, at det ikke kun er almindelige cigaretter, som er blevet røget her.

På højre hånd står resterne af det, der engang var et kontor, men som nu kun er en skal omkranset af komplet ødelagte gispvægge og iturevet isolation.

Det hele efterlader kun én følelse hos virksomhedens ansatte.

En følelse af håbløshed.

- Unge mennesker har nu gennem en længere periode fuldkommen raseret området. Det er næsten på daglig basis, at man møder ind til, at noget er blevet ødelagt, siger en medarbejder i virksomheden, der ønsker at være anonym. 

Anonyme kilder

- Det generer mig nærmest ikke at de bryder ind og opholder sig. Og jeg kan næsten også se gennem fingre med, at de i ny og næ stjæler et eller andet. Men det generer mig grænseløst, at de smadrer alt omkring sig. De har ødelagt ting for op mod en kvart million kroner, siger medarbejderen. 

Vicepolitiinspektør ved Fyns Politi Anders Furbo Therkelsen kan ikke udtale sig om enkelte anmeldelser fra en konkret adresse, men han fortæller til TV 2 Fyn, at får Fyns Politi en anmeldelse om hærværk, så efterforskes sagerne naturligvis.

- Hvis der foreligger en konkret anmeldelse, så vil politiet komme for at sikre spor og tale med eventuelle vidner, som kan hjælpe i en eventuel efterforskning, siger Anders Furbo Therkelsen.

Vicepolitiinspektør Anders Furbo Therkelsen fortæller, at politiet er afhængige af anmeldelser, for at kunne gøre noget ved problemet.
Fotograf: Fotograf: Jonathan Malat. Redigering: Amanda Kieler Andersen

Spørgsmålet er så bare, om der er tale om, hvad man ville kalde drengestreger, eller om der ligger noget andet bag. 

Men uanset om der er tale om det ene eller det andet, så tærer den tilbagevendende hærværk hårdt på de ansatte i virksomheden.

- Det er jo fuldkommen vanvittigt at ødelægge noget bare for at ødelægge det. Hvem gør sådan noget? spørger medarbejderen. 

SSP i Assens Kommune, der arbejder på at mindske kriminaliteten blandt børn og unge, fortæller, at man er bekendt med det massive hærværk, som virksomheden er blevet udsat for.

- Vi har flere gange snakket med virksomheden og opfordret til, at alt hærværk bliver anmeldt. For det er den eneste måde, vi kan gøre noget ved det på, siger Jesper Jensen, der er koordinator for SSP's indsatser i Assens Kommune.

Plaget af hærværk:

Hash og andre stoffer

Midt i rummet i opbevaringshallen er der blevet placeret en stak paller. 

Rundt om pallerne ligger affald, spraydåser og cigaretskodder. Utallige cigaretskodder.

Og ifølge medarbejderen bliver der altså røget meget andet end almindelige cigaretter i hallen. 

- De unge mennesker er jo voldsomt påvirkede af hash og muligvis af andre stoffer, når de sidder i hallerne. Og der er altså tale om en gruppe unge drenge i alderen 12-14 år. De er jo utroligt unge, fortæller medarbejderen. 

Midt på gulvet i rummet ligger flere paller, og rundt omkring dem flyder det med affald og cigaretskodder.
Midt på gulvet i rummet ligger flere paller, og rundt omkring dem flyder det med affald og cigaretskodder.
Foto: Amanda Kieler Andersen

Og hvem er så den gruppe af unge drenge, som står bag?

Ja, spørger man Jesper Jensen, så kunne noget tyde på, at de unge mennesker, der raserer i virksomheden, også laver hærværk andre steder i byen. 

Et tomt hus i byen er nemlig også blevet centrum for unge menneskers aktiviteter. 

Et hus, der af de lokale går under navnet spøgelseshuset.

Og udefra er det ikke svært at gætte sig til, at huset er blevet godt og grundigt hærget.

- Vi er ikke stødt ind i nogle af de unge mennesker, der laver hærværk hos VSM Contractors A/S, men vi har set hærværket, og det kunne meget vel se ud som om, at der er tale om de samme, der også laver hærværk i et tomt hus i byen, siger Jesper Jensen og tilføjer:

- Det skulle også undre mig, hvis der var mere end én gruppe unge i Tommerup, der laver så massivt hærværk.

Ude fra vejen kan man næsten ikke øjne, at der ligger et hus bag buskadset. Men bag det bevoksede grønne ligger altså det, som de lokale kalder for spøgelseshuset.
Ude fra vejen kan man næsten ikke øjne, at der ligger et hus bag buskadset. Men bag det bevoksede grønne ligger altså det, som de lokale kalder for spøgelseshuset.
Foto: Thomas Greve

Flere beboere, som bor i området omkring det, der kaldes spøgelseshuset, fortæller desuden, at hærværk langt fra er den eneste aktivitet, der sker omkring huset. 

I hvert fald har en nabo med særligt udsyn til huset kunne observere mere, end hvad man kan kategorisere som almindelige drengestreger.

- Jeg er ret sikker på, at der foregår en udveksling af et eller andet i det hus. Og det er ikke kun unge mennesker, der kommer forbi. Ældre mennesker og mødre med barnevogne drejer ind i carporten for at møde de unge mennesker. Det ser ud til, at der sker en form for udveksling, og så går de hvert til sit igen, fortæller naboen.

En nedtrådt sti leder ind til spøgelseshuset og vidner om, at der tit kommer ubudne gæster forbi.
En nedtrådt sti leder ind til spøgelseshuset og vidner om, at der tit kommer ubudne gæster forbi.
Foto: Amanda Kieler Andersen

En anden nabo har ikke observeret en decideret udveksling, men fortæller, at det bestemt ikke er utænkeligt, at huset bliver brugt til salg af stoffer.

- Det er jo alment kendt blandt folk her i byen, at vi har problemer med stoffer i området. Så det er bestemt ikke utænkeligt, at udvekslingerne finder sted i forladte huse som for eksempel spøgelseshuset på vores vej.

Anders Furbo Therkelsen, der er vicepolitiinspektør ved Fyns Politi, fortæller til TV 2 Fyn, at man fra Fyns Politis side er bekendt med, at der florerer stoffer blandt unge på Fyn.

Men stofferne er ikke decideret knyttet til Tommerup.

- Vi kører løbende målrettede indsatser og efterforsker narkomarkedet på Fyn, og der er ingen særlige indikationer på, at der specifikt i Tommerup er et øget narkosalg, siger Anders Furbo Therkelsen til TV 2 Fyn.

Anders Furbo Therkelsen fortæller, at Fyns Politi generelt er opmærksomme på salg af narko på Fyn.
Fotograf: Fotograf: Jonathan Malat. Redigering: Amanda Kieler Andersen.

Efter et halvt år, hvor de har været plaget af hærværk, føler medarbejderne i virksomheden sig nu mere end almindeligt magtesløse. 

- Vi er så kede af det. Hvis vi så bare vidste, hvem der gør det. Men vi har ingen idé, og der er ikke mange spor der peger i retningen af, hvem der står bag, siger medarbejderen. 

Det eneste, der er tilbage at gøre, er at håbe, at politiet kan sætte en stopper for det tilbagevendende hærværk.

- For at komme til bunds i sager, der indbefatter hærværk, så er det af yderste vigtighed, at man anmelder det til politiet, hver gang der opstår noget, siger Anders Furbo Therkelsen.

- Det er jo meget alvorligt og gerningsmændende står jo til at skulle betale en alvorlig erstatning, siger medarbejderen. 

Sådan har vi gjort