I det fynske folks tjeneste

Flere trafiksikre teenagere på vej i Assens kommune

Eleverne i 9. klasse på Assensskolen får snart endnu mere trafik på skoleskemaet. Deres lærer har deltaget i konkurrencen ‘Vind en vikar’ og har vundet en gæsteunderviser fra Rådet for Sikker Trafik. Det vil gavne børnene, så de kan blive mere sikre i trafikken.

Det her vil man gerne undgå i Assens. Derfor får teenagere nu undervisning i at begå sig sikkert i trafikken. Foto: Sonny Munk Carlsen / Scanpix

Der er god grund til at sikre, at teenagerne bliver undervist i at træffe sikre valg i trafikken. Over ti gange så mange 16-årige kommer til skade eller bliver dræbt i trafikken som 6-årige, viser tal fra Vejdirektoratet. 

Men for en travl lærer i folkeskolens ældste klasser kan det være svært at finde tid til trafikundervisningen. Assens Kommune, TrygFonden og Rådet for Sikker Trafik har derfor lanceret ‘Vind en vikar’, så flere teenagere bliver undervist i trafik. 

30 lærere har vundet en vikar

Mere end 300 lærere landet over har deltaget i konkurrencen. Der er udtrukket ti vindere per region, som nu kan se frem til at få besøg af en gæstelærer til at undervise eleverne i 7.-10. klasse i trafik. På Assensskolen får de besøg den 25. oktober. 

- Skolerne har meget fokus på trafiksikkerhed i undervisningen og netop i de store klasser ønsker vi, at eleverne er klar til at opleve verden på egen hånd, siger Lisbeth Fuglsø, myndighedsbehandler i Assens Kommune.

Hjælp til forældrene

Konkurrencen ”Vind en vikar” er en del af den landsdækkende kampagne ‘Teenager i trafikken’, som sætter fokus på, at de 13-16-årige er særligt udsatte i trafikken.

Kampagnen ’Teenager i trafikken’ henvender sig desuden til forældrene og giver gode til, hvordan de kan hjælpe deres børn sikkert på vej. På www.sikkertrafik.dk/teenager giver psykolog Ulla Dyrløv forældrene gode råd til at lave aftaler, der holder, så teenagerne bliver bedre til lægge mobilen i lommen, når de cykler, huske hjelmen og ikke blande alkohol og scooterkørsel. 

På hjemmesiden kan man også høre teenagere fortælle, hvorfor de synes, det er en god ide, at deres forældre stiller krav og laver regler om, hvordan man som ung bør opføre sig i trafikken.

Om kampagnen ’Teenager i trafikken’

Det er Kommunerne i Danmark, Rådet for Sikker Trafik og Tryg Fonden, der står bag kampagnen ’Teenager i trafikken’. Kampagnen skal blandt andet styrke den obligatoriske trafikundervisning for de ældste skoleelever og give forældre gode råd til at passe på deres teenagere.