I det fynske folks tjeneste

Forsyningsselskab advarer: Regnvandssøer er ikke til badning

Regnvandsbassiner og klimasøer dukker i stort tal op i det fynske landskab. Men nu advarer forsyningsselskab mod fristelsen til at bade i søerne.

Vandet i regnvandssøer kan indeholde bakterier, fordi der er tale om regnvand, som kommer fra byens veje og tage. Foto: Assens Forsyning

Assens Forsyning har gennem de senere år etableret en del regnvandsbassiner rundt om i kommunen. Formålet er at kunne håndtere de stigende mængder nedbør, der forventes i fremtiden.

Men selvom bassinerne på en varm sommerdag frister til en dukkert for mennesker og dyr, er de ikke egnet til badning, lyder advarslen fra selskabet.

- I varmen kan det være meget tillokkende med en dukkert. Vi fraråder dog både dyr og mennesker, at bade og opholde sig i bassinerne. Vi anbefaler også, at dyr ikke drikker af vandet, fortæller projekt- og driftschef, Michael Dissing Nielsen i en pressemeddelelse.

Læs også Tilbud til haveejere: Få 25.000 kroner og styr på dit regnvand

Kan indeholde bakterier

Vandet er ikke giftigt, men det kan indeholde bakterier, fordi der er tale om regnvand, som kommer fra byens veje og tage, skriver Assens Forsyning.

- Der kan også være ejendomme og huse, som er koblet forkert på kloaksystemet. Dermed kan spildevandet løbe ud i regnvandssystemet og ende i regnvandsbassinerne, siger Michael Dissing Nielsen.

Udover de bakterier, vandet tager med sig på sin vej, kan regnvandsbassinerne indeholde urenheder – eksempelvis fra byens trafik og andre aktiviteter på arealer med asfalt eller fliser.

- Find derfor andre steder, at tage dig en svalende dukket, lyder opfordringen fra Assens Forsyning.

Læs også Klimasikring for millioner: Helge glæder sig til at få sø og bæk i baghaven

Fakta

  • Assens Forsyning er informeret om, at der i enkelte tilfælde er set personer, som bader og opholder sig i selskabets regnvandsbassiner
  • Assens Forsyning har bestilt og opsætter snarest muligt skilte, som fraråder badning og ophold i selskabets regnvandsbassiner

Kilde: Assens Forsyning

Dette bør du ikke bruge regnvand til:

  • At drikke. Regnvand må ikke genbruges som drikkevand, da det kan være forurenet med for eksempel skidt, fugleklatter og lignende.
  • Badning og soppebassiner. Af samme grund som ovenfor bør du heller ikke bruge regnvand til badning, især ikke af småbørn, som kan komme til at sluge det. Du bør heller ikke bruge regnvand i børnenes soppebassin.
  • Vanding af jordbær, salat og andre bladgrøntsager. Du bør ikke vande grøntsager med videre, som spises rå, med regnvand. I hvert fald ikke sådan, at vandet rammer de dele af grøntsagen/frugten, som spises.

Kilde: Bolius