I det fynske folks tjeneste

Fynske tandlæger: Børn i Afrika står i kø for at få trukket tænder ud

663 tænder blev trukket ud på 10 dage, da fynske tandlæger tog til Rwanda for at yde akuttandpleje.

03:12

Nogle herhjemme bryder sig ikke om at komme til tandlægen. I Afrika står børnene dog i lange køer for at få tjekket tænderne - faktisk hundredvis af børn, når Tandsundhed Uden Grænser kommer på besøg i det afrikanske land Rwanda.

- Når vi kom om morgenen, stod der flere hundrede i kø i alle aldersgrupper. Vi havde selvfølgelig primært fokus på børn, siger Helle Lindtoft fra Højfyns Tandplejecenter i Vissenbjerg.

Hun har været 10 dage i Rwanda som en del af Tandsundhed Uden Grænser.

663 tandudtrækninger på 10 dage

Ifølge den danske humanitære organisation oplever 58 procent mellem 5 og 12 år daglige smerter. 

Smerterne er i flere tilfælde så kraftige, at det går ud over børnenes skolegang.

Når vi kom om morgenen, stod der flere hundrede i kø i alle aldersgrupper.

Helle Lindtoft, tandlæge

- Det er udelukkende akuttandpleje. Vi lavede ganske få fyldninger. Det var primært tandudtrækninger. Det blev til 663 tandudtrækninger på den tid, vi var dernede, forklarer Helle Lindtoft.

21 tandlæger til 11,6 millioner mennesker

I Rwanda lever 60 procent af befolkningen i ekstrem fattigdom. Der findes kun 21 tandlæger til at håndtere landets 11,6 millioner mennesker.

- Man slås med meget store tandproblemer. Det er ikke almindeligt for den almindelige rwandaner at komme til tandlægen, fordi der er stor mangel på tandlæger. Det er slet ikke organiseret på samme måde som herhjemme, hvor vi har børne- og voksentandpleje. Der er kun nødtandpleje, siger Søren Lindtoft, der også tilbragte 10 dage i februar i det afrikanske land.

Størstedelen af Rwandas befolkning bor i landdistrikter, hvor der i gennemsnit er 29 minutter til nærmeste vandkilde, så det er ekstraordinært svært at få børstet tænder.