Fynske virksomheder savner kvalificeret arbejdskraft

Virksomheder taber ordrer, fordi de har problemer med at tiltrække kvalificerede medarbejdere. Minister vil geare op på praktikpladser.

- Vi siger allerede nej til ordrer, og så går vores ordrer til vores konkurrenter, og de er som regel i udlandet, siger direktør og medejer af Cabinplant Ralf Astrup. 

Virksomheden ligger i Haarby og producerer avancerede maskiner til fødevareindustrien. Maskinerne går som smurt, men der mangler hænder til at fremstille dem. Det betyder at væksten går i stå. 

Cabinplant har inden for det sidste halve år ansat 30 nye medarbejdere og beskæftiger nu 200 mennesker.  Men nu begynder det altså at knibe med med at finde kvalificeret arbejdskraft. 

- Vi oplever lige nu, at det er svært at tiltrække kvalificerede medarbejdere, for vi kræver medarbejdere, der har en meget stor viden og en stor faglig uddannelse. Men vi må nok erkende, at vi ligger langt fra de områder, hvor de her medarbejdere bliver udklækket, siger Ralf Astrup. 

Manglende hænder er et ubredt problem

Torsdag holdt Udvikling Assens konference på Gl. Avernæs hotel, hvor det lokale erhvervsliv og beskæftigelsesministeren var inviteret til at tale om de muligheder og udfordringer, der er, når man driver virksomhed i dagens Danmark. Og her blev især mangel på kvalificeret arbejdskraft diskuteret. For mange virksomheder gør det så godt, at der ikke er hænder nok til at efterkomme efterspørgslen. 

Se hele dækningen af konferencen her. 

En undersøgelse foretaget af Dansk Industri i 2015, viste at tre ud af ti adspurgte virksomheder  havde svært ved at rekrutere de rigtige medarbejdere.

Samtidig spås det, at mangel på kvalificeret arbejdskraft vil blive et af Danmarks helt store problemer i fremtiden. Det er især faglærte, der vil komme mangel på, hvis tendensen ikke bliver vendt og erhvervsuddannelserne bliver mere attraktive for de unge. 

Tal baseret på Arbejderbesvægelsens Erhvervsråds analyse. 
Tal baseret på Arbejderbesvægelsens Erhvervsråds analyse. 

Beskæftigelsesministeren Jørn Neergaard Larsen (V)  fastslår, at det er helt afgørende, at virksomhederne kan få den arbejdskraft, de har brug for, for at skabe vækst. 

- Vi anbefaler, at der over alt i Danmark er et effektivt samarbejde mellem jobcentrene og det lokale erhvervsliv, således at der er et fælles overblik over hvilke kompetencer der er tilrådighed i området, siger Jørn Neergaard Larsen.

Trepartsforhandlingerne med arbejdsgiverne- og arbejdstagernes foreninger er i øjeblikket i sin anden fase, hvor blandt andet praktik og sikring af kvalificeret arbejdskraft i fremtiden er på dagsordenen. 

- Der er ingen tvivl om, at vi bliver nød til at geare massivt op i henseende til at udvikle vores erhvervsuddannelser, så vi får mange flere unge til at tage en erhvervsuddannelse, siger beskftigelsesministeren. 

Erhvervslivet skal selv uddanne nye hænder

Jørn Neergaard Larsen mener, at det er erhvervslivet, som skal oprette flere praktikpladser for at erhvervsuddannelserne kan blive attraktive. Men han peger også på, at der er flere elementer i det. 

- Vi skal have mere effektiv vejledning i folkeskolen på et tidligere tidspunkt, men det er også nødvendigt, at de unge kan have tillid til, at der bliver stillet det nødvendige antal praktikpladser til rådighed. 

Jørn Neergaard Larsen satser på, at arbejdsmarkedets parter når til en fælles løsning på området til efteråret. 

Oversigt

    Oversigt