Grynte Margrethe fik hård start - men nu er hun i spil som plejehjemsgris

Den ni dage gamle minigris har svære livsvilkår. Men hvis fynske Grynte Margrethe overlever, så skal hun være plejehjemsgris, lyder det fra ejeren.

Hos Griseriet i Magtenbølle findes der grise af de helt små af slagsen.

For ni dage siden fik en af minigrisene, Karla, tre små grislinger. Blandt kuldet var der en helt særlig lille gris, Grynte Margrethe, der modsat de to andre søskende har fået en hård start på livet. 

En dag, hvor ejer Else Marie Kristensen kom ned til grisene i halmen, så lå Grynte Margrethe i den anden ende af sin mor.

- Hun var helt bevidstløs og nedkølet. Jeg forsøgte at give hende varme, kunstig åndedræt og hjertemassage, fortæller Else Marie Kristensen, der er ejer af Griseriet. 

- Til sidst fik jeg liv i hende. Det var helt fantastisk. 

Grynte Margrethe døjer med motorikken. Hun løber rundt om sig selv, og hun har svært ved at fokusere. Hun har svært ved at koncentrere sig.

Derfor må Else Marie Kristensen træne hendes opmærksomhed og give hende varme bade.

quote Det kan være, at hvis hun får det godt og overlever, så bliver hun plejehjemsgris

Else Marie Kristensen, ejer af Griseriet, Vissenbjerg

Hun har derudover svært ved at dige ordentligt, og det betyder, at Else Marie Kristensen skal give hende flaske hver time. 

Hver time skal Grynte Margrethe have mælk. Hun tager 15 gram på om dagen.
Hver time skal Grynte Margrethe have mælk. Hun tager 15 gram på om dagen.
Foto: Thomas Larsen-Bjerre
Else Marie Kristensen træner hver dag grisens motorrik og sanser.
Else Marie Kristensen træner hver dag grisens motorrik og sanser.
Foto: Thomas Larsen-Bjerre

Gris i lommen 

Else Marie Kristensen må derfor have grisen med på arbejde. Ved siden af Griseriet arbejder hun nemlig også på et plejehjem i Aarup. 

- Når jeg er på arbejde, så er der nogle af plejehjemsbeboerne som går rundt med hende under trøjerne eller putter hende ned i lommen, så hun holder sig varm. De er meget glade for Grynte Margrethe, tilføjer hun og fortsætter:

- Der bringer hun lykke og glæde blandt beboerne. Det kan være, at hvis hun får det godt og overlever, så bliver hun plejehjemsgris.

Minigrise

Minigrise har allerede vist sig at være en gevinst på fynske plejehjem. Tilbage i 2015 kom minigrisen Arne til diakonhjemmet i Verninge på Vestfyn. Her skabte en af Else Marie Kristensens andre grise stor glæde blandt beboerne på stedet.

Jobbet som plejehjemsgris på det lokale plejehjem i Aarup lover allerede godt. Trods sin ni dages levetid har Grynte Margrethe det allerede bedre dag for dag. 

For den lille gris er sulten. Hun tager 15 gram på om dagen.

- Hun betyder noget helt særligt. Med træning og masser af kærlighed, så klarer hun den. Det håber vi, siger Else Marie Kristensen.