Høje prisstigninger på fødevarer: Landmænd scorer kassen på raps

Prisen på raps er skudt i vejret som aldrig før blandt andet på grund af krigen i Ukraine.

Lige nu er mange marker i det fynske landskab gule på grund af blomstrende raps. 

Og de gule marker kan også snart blive guld værd for mange fynske landmænd. 

Landmændene kan nemlig se frem til en stor gevinst på årets første høst. For en kombination af tørke i Canada og krigen i Ukraine har sendt prisen på raps i vejret med raketfart.

Landmand Martin Boe Madsen fra Ebberup er derfor en af de få personer, der for øjeblikket ikke klager over høje priser på fødevarer. 

-  Det er jo svært ikke at være en glad landmænd, når man lige har fået regn og solen skinner, siger Martin Boe Madsen. 

I august sidste år såede landmand Martin Boe Madsen sine raps, og nu ser det ud til, at markerne er meget mere værd end forventet.

Raps som afgrøde kan lige nu sælges for seks kroner per kilo. Det er over dobbelt så meget som normalprisen, der ligger på to og en halv krone. 

- Det er jo helt uhørt, hvordan priserne er steget. Det er noget, som man aldrig nogensinde har set før, uddyber han. 

quote - Der er virkelig nogle høje priser på salg. Men det er desværre også høje priser på omkostningerne. Priserne er derfor også steget gevaldigt for os

Martin Boe Madsen, Landmand

Prisen skudt i vejret

Prisen på raps er skudt i vejret som aldrig før. Mange af årsagerne til prisstigningerne kan findes uden for landets grænser heriblandt Ruslands invasion af Ukraine og de efterfølgende sanktioner fra Vesten.

- Det er nogle af de ting (krigen i Ukraine, red.), som vi er oppe imod i dag, som vi aldrig har prøvet før. 

De høje priser på raps for øjeblikket vil kunne mærkes hos danskerne. For her vil de opleve en betydelig forskel, hvis de skal købe en flaske rapsolie i supermarkedet.

- Det er jo forbrugerne, der i hvert fald kommer til at betale prisen for alle de ting, der skubber, og det er jo ikke kun fødevarerne, som vi (landmændene, red.) laver, der kommer til at skubbe på deres rådighedsbeløb eller mangel på samme, siger formand for L&F Centrovice Torben Poulsen. 

Her er rapsolie og andre spiselige olier nemlig steget med 64 procent i april sammenlignet med samme måned sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.I år har prisstigninger på fødevarer og energi skabt det største prishop i Danmark i næsten 40 år. 

Ifølge Danmarks Statistik er det stigende priser på el, fødevarer, brændstof og gas, der særligt trækker det samlede prisniveau op. 

Raps som afgrøde kan lige nu sælges for seks kroner per kilo. Det er over dobbelt så meget som normalprisen, der ligger på to og en halv krone.
Raps som afgrøde kan lige nu sælges for seks kroner per kilo. Det er over dobbelt så meget som normalprisen, der ligger på to og en halv krone.
Foto: Flemming Ellegaard

En fælles trussel

Ifølge formanden for L&F Centrovice er det heller ikke sundt for landmændene, når det går så stærkt med priserne, at fornuften heller ikke kan følge med. 

For selvom Landmand Martin Boe Madsen får en god pris for sine 80 hektar raps, så er landmandens udgifter steget ligeså markant som indtægter. Det gælder heriblandt gødning, hvor et års indkøb af gødning har en pris svarende til et gødningsforbrug i fire år, forklarer han.

- Der er virkelig nogle høje priser på salg. Men det er desværre også høje priser på omkostningerne. Priserne er derfor også steget gevaldigt for os.

Men uanset regnestykket for landmænd og forbruger, så har begge parter en fælles trussel, og det er usikkerheden med krigen i Ukraine.

Landmand Martin Boe Madsen Fra Ebberup kan tydeligt mærke prisstigningerne på sine 80 hektar raps.
Landmand Martin Boe Madsen Fra Ebberup kan tydeligt mærke prisstigningerne på sine 80 hektar raps.
Foto: Flemming Ellegaard

- Det er meget, meget vanskeligt. Det sætter mange krav både til den enkelte landmand og virksomhedsejer, mens det gælder også deres finansielle partner, siger Torben Poulsen fra Centrovice. 

Det kan Martin Boe Madsen nikke genkendende til. 

-  Nu er vi derhenne, hvor det faktisk ikke er så sjovt, for her kan to-tre uheldige handler jo betyde katastrofale konsekvenser for ens økonomi, hvis man rammer forkert. 

- Lige nu kan selv de dygtigste analytikere heller ikke engang fortælle, hvad der sker. 

Der kan vise sig at være en ekstra trussel mod det forventede raps-eventyr hos de fynske landmænd. For rapsen har brug for meget regn, og her er de seneste par dage langt fra nok, hvis det skal give et godt udbytte. 

Tidligere har DMI's tørkeindeks, der går fra 0-10, sågar ligget ekstraordinært højt nemlig på 9,9 på Fyn. Derfor skal fynboerne generelt passe godt på, når de for tiden benytter sig af åben ild ude i haven.