Hønen mistede hovedet og blev til nuggets: Oliver godkender madlejr
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fem dages madlejr på Helnæs lakker mod enden. Her har børn i fem dage tilberedt deres egen mad - fra hønen klukkede, til den blev spist som nuggets.
Dagens menu vises frem, mens den stadig klukker. I armene holder madguide Lars-Henrik Christensen en rød høne med en mægtig, farvestrålende kam.
- Nu går jeg over og hugger hoved af den, bedyrer han.
Elever fra Ulbjerg og Skals Skole er på madlejr med Arla Fonden på Helnæs på Sydfyn. I fem dage skal de lære, at mad ikke bare er noget, man hiver op ad køledisken.
- De arbejder med at lave alle deres måltider, de kigger på råvarer og smager nye ting og kombinerer smage, siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden.
Død høne eller kamuflagehat
Fredag rejser drengene Magnus Frede Vandsø Hoejgaard og Oliver Møller Kjeldgaard Trans hjem igen. Men inden da skal den før så livlige høne forvandles til nuggets, hotwings, spredes over en pizza og vendes i en nuddelret.
Og en død høne kan godt ligne noget andet end mad i et barns anskuelse. Måske lidt en hat - en kamuflagehat, vel at mærke - som den hænger der helt slap og død.
Ingen Lalandia: Fynsk jægersoldat tager datter med på 45 dages vildmarkstur
Den tidligere jægersoldat Erik B. Jørgensen tager sin datter Karen på ni år med på 45 dages vildmarkstur rundt i Danmark for at lære hende om landet og styrke båndet mellem dem.
Den røde kajak nærmer sig hurtigt kysten øst for Faaborg. Det eneste man kna se omkring sig er mørkeblådt hav, knastørre kornmarker, strålende sol og ingen mennesker, så langt øjet rækker.
I kajakken sidder Erik B. Jørgensen og hans datter Karen Sørensen. For 21 dage siden startede de deres vildmarksreje rundt i Danmark. I alt skal de være væk i 45 dage, hvor de vil rejse landet rundt på gåben, på cykel, i kajak og en gang imellem med offentlig transport.
- Det, det går ud på for mig, det er at ude og have noget kvalitetstid med min datter, men også at vise hende vores land. Vi skal ud at møde de store dyr og møde noget historie og så lave nogle forskellige etaper, fortæller Erik B. Jørgensen, da han er kommet op af sin kajak.
(Du kan se hele indslaget med Karen og Erik i bunden af artiklen.)
Eventyr i baghaven
Erik B. Jørgensen begynder at pakke kajakken ud og bygge den lejr, de skal sove i i nat. Han er tidligere jægersoldat, han har været med i Slædepatruljen Sirius og senest er han blevet landskendt som en af de fire instruktører i den populære TV 2-serie Korpset - gjort af det rette stof.
Så en lille lejrplads i solskin på Sydfyn er ingen sag.
Karen var kun tre år første gang, hendes far tog hende med på vildmarksrejse. Dengang foregik turen i kano i det nordlige Finland. Anden tur gik til Nordsverige, og i år er det Danmark, der danner kulissen for eventyr nummer tre.
- Vi har jo en fantastisk natur, og vi har også en natur, som vi glemmer lidt. Jeg har et motto, der hedder: Eventyret starter i din baghave. Og jeg kunne godt tænke mig at vise hende vores land, og også vise hende, at vi har nogle store dyr, så vi ikke bliver fremmede for vores dyr og vores natur, forklarer Erik B. Jørgensen, der er født og opvokset på Fyn.
Sjovt, men internet mangler
Imens hendes far pakker ud og sætter alt på sin rette plads, leger Karen Sørensen i vandkanten eller tegner med sten i sandet. Selvom det godt kan være hårdt at mangle den luksus, hun har hjemme, er hun glad for at være med sin far på tur.
- Jeg synes, det er meget sjovt, og man ser en masse dyr, og man bader næsten hver dag, fortæller hun. Alligevel er der nogle ting, som godt kan være hårde, mener hun:
- Det er ikke altid, man har net på telefonen, man sidder ikke i en sofa, og når man skal sove om natten, og det er varmt, har man ikke en dyne, man bare kan tage af.
Nu bliver det hverdag
Far og datter startede deres tur den 17. juni med deres første etape, hvor de vandrede i Vestjylland. Derefter cyklede de i Sønderjylland. Nu er de nået til tredje etape, hvor de sejler i kajak rundt i det sydfynske øhav, og så skal de slutte af med at vandre på Bornholm.
Erik B. Jørgensen fortæller, at der nu er ved at gå hverdag i turen - og det er dér, hans yndlingsdel af turen starter.
- Nu har vi været igang så længe, så det bliver den nye virkelighed, og der kommer man ekstra tæt på hinanden og har tid til at hygge med det hele. De sidste 15 dage kommer vi rigtig tæt på hinanden, for nu er der ikke mere, der skal ordnes, siger den tidligere jægersoldat, der i alt tilbragte lidt under seks år som elitesoldat ved Jægerkorpset.
Og ud over at vise sin datter landet, så er det netop dét at komme tæt på hinanden, der er afgørende for deres ture i vildmarken.
- Der sker noget, når man er på tur sammen og alene. Det er en måde, vi kommer tæt på hinanden som datter og far, og vi får en fælles referenceramme. Det har været en god måde for mig at lære at blive far på at være herude, fordi det et sted, hvor jeg har ro på og kan give hende noget unikt, forklarer han.
- Vi har lært, at vi skal smage på lidt forskellige ting, og at man kan gøre næsten alt mad bedre, end det allerede er, siger Magnus Frede Vandsø Hoejgaard.
Hønen parteres, vingen knækkes af, og de sidste æg pilles ud, inden hønen i mere mundrette stykker ryger videre til køkkenet.
Menuer med fjerkræ
Foran ovne og komfurer skal drengene lave hver deres bud på en ret med kylling.
Nudler, pizza, nuggets og hotwings. Fire fjerkræsmenuer der nu skal fortæres af de unge kokke.
- Det er skønt at se, hvordan de i mandags var rimelig nervøse for, hvad det her var for noget. Nu er det blevet torsdag, og nu er de helt fortrolige med knive, røremaskiner og smage. Nu udforsker de og får middagen til at blive til noget flot, siger madguiden Lars-Henrik Christensen.
Ved middagsbordet er kamuflagehatten og retterne mere end godkendt.
- Nuggetsene er i hvert fald godkendt. Det er pommes fritene også. Og hotwingsene er gode, siger Oliver, inden han slikker barbecue af fingrene og former et O.K-tegn med fingrene.
Et klip fra sidste års madlejr blev et af de ti populæreste klip på TV 2/Fyns Facebook. Det kan nemlig være svært at huske, om man penetrere, parterer eller panerer en fiskefilet. Du kan se klippet her:
Året der gik på Facebook: Her er de 10 favoritter
Der er både grove, sjove og rørende historier på listen over de mest populære historier på TV 2/Fyns Facebook fra 2017. Over to millioner har set det mest populære opslag.
Popularitet defineres i dette tilfælde som den samlede mængde interaktioner. Det vil sige 'likes', kommentarer og delinger lagt sammen.
Nummer 1: Den vrisne slagter fra Langeskov
- Det er jo alle de der pensionister, de har kraftedeme så god tid!
Citat: Helge Winther, 81 år og slagtermester.
Historien er egentlig fra 2011, og den blev lavet af journalist og tidligere TV 2/Fyn-vært, Gert Hansen og fotograf Flemming Ellegaard.
I januar 2017 gik historien pludselig viralt, og den er både den mest læste artikel på tv2fyn.dk og det mest populære opslag på TV 2/Fyns Facebookside med over to millioner visninger og tusindvis af kommentarer som denne her.
Nummer 2: Dyremishandling i Vollsmose: Børn river hoved og ben af katte
Historien om dyremishandlingen er fra april. Her fortalte en tidligere beboer fra Vollsmose om, hvordan hun havde set børn spille fodbold med kattekillinger.
Kattens Værn bekræftede den grove mishandling, og Dyrenes Beskyttelse ville ikke længere køre til området, efter en dyreredder var blevet overfaldet af en gruppe unge, da hun skulle hente en kat.
Historien fik mange til at reagere på Facebook.
Nummer 3: Æhh pensionerede..nej paterede æg..Eller...penetrede?
Signe Ryge var på madkursus sammen med en flok teenagere på Helnæs, der skulle lave deres egen aftensmad. Men det kan være pænt svært at huske alle de der kokkegloser.
Nummer 4: Expelliarmus - Winguardium Leviosa: Laurits, Theodor og Kalle er kæmpefans
De tre drenge, der fyrede vilde Harry Potter-formularer af fik tusindvis af kommentarer og likes med på vejen. Laurits, Theodor og Kalle var alle i Odense for at være med i Harry Potter-festivalen i oktober.
Nummer 5: Vognmænd raser over overhalingsforbud på motorvejen
Forbyd lastbiler at overhale på bestemte strækninger på den fynske motorvej døgnet rundt. Sådan et forslag blev luftet tilbage i januar, da en arbejdsgruppe så på, hvad der kunne gøres for at forbedre de trafikale forhold på den fynske motorvej.
Glem det, lød det prompte fra de fynske vognmænd. Reaktionerne væltede ind efter opslaget her. Og der var både for og imod.
Nummer 6: Flyv til London eller Barcalona fra Odense
Midt i en regnvåd sommer kom historien om, at fynboerne kunne begynde at drømme om at flyve med rutefly til europæiske hovedstæder fra Odense. TV 2/Fyn bad fynboerne om at komme med bud på, hvor de gerne ville flyve hen fra Odense. Og så væltede det ellers ind med gode bud.
Nummer 7: Kattekillinger smides ud
Sommeren er højsæson for indlevering af herreløse katte på internaterne. I august skrev TV 2/Fyn om kattekillinger, der blev smidt ud på rastepladser eller i skraldespanden. Internatlederen efterlyste en kattelov, der sidestiller katte med hunde.
Nummer 8: Lindø i rivende udvikling
En succeshistorie fra februar 2017. For fem år siden lukkede A.P. Møller Lindøværftet. Men nu er det gamle Munkebo-værft blomstret op på ny. Små 100 virksomheder og 2.200 mand har deres gang på værftet.
Nummer 9: Her er Fyns bedste vaffel-is
Fyns bedste vaffelis er en friskbagt vaffel med tre kugler, drys og 150 gram softice og flødebolle oven på. Og så er den fra Kerteminde. Det mente fynboerne i hvert fald, da de blev bedt om at kåre den bedste is på Fyn.
Nummer 10: Hospitalklovnen Lulu fik sig en overraskelse direkte på tv
Hospitalklovnen Lulu troede, at hun skulle i tv for at få flere til at melde sig som bloddonorer, men i Blodbanken på OUH havde man en lidt anden plan med Lulu. Og Lulu er en populær klovn på OUH. Her er et par reaktioner fra Facebook: