Min mening: Klima er på alles læber

Mange taler om klimaet – ikke alle får gjort lige meget ved det. Efter vejrhændelser i denne sommer, hvor Tyskland oplever oversvømmelser, og Spanien 47 varmegrader, er temaet igen mere aktuelt for mange.

Af Dan Gørtz, Venstre, Assens

Vi skal gøre meget mere – især de unge fortjener det. Der skal sættes ind i mange årtier, før det har en virkning.

Ikke mindst efter min deltagelse på folkeklimamødet fredag den 3.9.21 i Middelfart, hvor jeg deltog i panel sammen med borgmesteren fra Middelfart og Åbenrå – fik vi gode råd og ideer fra de unge.

Assens kommune er klimakommune sammen med i alt 10 % af landets kommuner – Assens og Middelfart er de eneste på Fyn. Hør min video optaget i december 2020,hvor jeg kort præsenterer noget af indholdet i vores klimaplan udarbejdet sammen med Concito og med ideer fra CAP – de 40 største byer i Verden, som udleder 80 % af verdens Co2.

Min mening - på vej mod valg

Vi har i Miljø, Teknik og Planudvalget haft flere sager på siden 2018 inden for klimaområdet. Sagt ja til en solcellepark ved Ebberup, der kan levere strøm til over 10.000 husstande (ligger nu i planklagenævnet efter naboindsigelser)

Netop indstillet en godkendelse af dobbelt udvidelse af Flemløse biogas, der herefter omdanner endnu mere husdyrgødning m.m. til ikke fossilt biogas til brug for transport og opvarmning.

Landbruget fylder ca. 1/3 på co2 området i vores kommune. Så biogassen er et godt bidrag. Dernæst etablerer mange landmænd minivådområder, overdrager jord til skovrejsning ved Assens og Brylle (min 300 ha) samt til et vådområde, enge og skov ved Holmehave (Verninge, Nårup og Tommerup) – ca. 500 ha, som det største i DK. Kommunen har indgået partnerskabsaftale med Velas, der rådgiver 70 % af de fynske landmænd.

Landbruget arbejder klart hen imod et klimaregnskab på niveau med det økonomiske regnskab, så reduktion af Co2 kan følges nøje.

Vi skal således reducere vores Co2 aftryk i kommunen med 70.000 tons frem mod 2030 – Vi har sandsynligvis allerede reduceret med over halvdelen, hvoraf 32.000 tons kommer fra udvidelse af nævnte biogasanlæg.

Mit mål er helt klart at slå klimaloven, så vi f.eks. reducerer med 80 % i 2030 sammenlignet med 1990. I 2025 (inden næste KV), bør vi således have reduceret med min. 40 %. Reduktionen skal følges tæt.

I vores budget for 2022 er kr. 13 mio. afsat til konkrete klimatiltag – nok som den eneste kommune på Fyn.

I naturlig forlængelse af klimafolkemødet, og de unges engagement – bør vi have et klimaungeråd i vores kommune, der kan komme med input og ideer til at nå målet.

I 2023 tager vi landets mest teknologiske rensningsanlæg i brug (efter nedlæggelse af 8 mindre/ældre), som er helt co2 neutralt

På energiområdet planlægger vi fjernvarme for op imod yderligere 2000 husstande i Aarup, Vissenbjerg N, Skallebølle og Tommerupperne – og forhåbentlig de mindre byer mellem Assens og Aarup.

På transportområdet vil jeg anbefale, at vi I DK og i vores kommune arbejder for at tilpasse bilparken til vore veje og ikke omvendt. Flere delebiler, samkørsel, cykelstier til stationer og bedre kollektiv trafik er virkemidler, som skal reducere bilkøer.

Oversigt

    Oversigt