Ny fynsk husfabrik: Alt udsolgt indtil sommer

Husfabrikken i Vissenbjerg begyndte at producere 1. august. Nu melder virksomheden alt udsolgt indtil sommer - blandt andet med et projekt til 60 millioner kroner til Sverige.

Huse skal da bygges på samlebånd. 

Det er i hvert fald ideen bag en ny virksomhed, Husfabrikken i Vissenbjerg.

Her står virksomhedens 14 mand i produktionen i store haller og bygger huse i moduler. Bagefter læsses husene på en lastbil og køres ud, hvor de skal stilles op.

quote  Desuden har en enkelt kendt fynbo i fynsk erhvervsliv lagt en større sum penge. Det drejer sig om Henrik Nygaard, der tidligere ejede Kokken & Jomfruen.

Fra artiklen.

Den måde at bygge hus på er tilsyneladende en god idé.

- Vi har helt udsolgt året ud. Og halvdelen af 2018, siger virksomhedens direktør, Kim Kenlev.

Virksomheden beskæftiger i alt 20 mand i dag, men inden udgangen af 2018 regner direktøren med at have fordoblet mandskabet til 40 mand.

I øjeblikket bygger fabrikkens folk på to villaer. En til Silkeborg og en til Oslo. 

Inspirereret af industrien

Men i fremtiden er det planen, at Husfabrikken primært fokuserer på seriebyggerier. Lejlighedsbyggerier eller rækkehuse.

quote  Når gutterne herude i produktionen så går i gang med hus nummer fire i rækken, så ved de præcis, hvordan de skal gøre. Det gør produktionen meget mere effektiv.

Kim Kenlev, direktør, Husfabrikken.

Husfabrikken er nemlig stærkt inspireret af industrien. Det gælder om at kunne gentage så mange processer som muligt. 

- Når gutterne herude i produktionen så går i gang med hus nummer fire i rækken, så ved de præcis, hvordan de skal gøre. Det gør produktionen meget mere effektiv, siger Kim Kenlev.

Den slags byggerier skal fabrikken i gang med, så snart de to villaer er ude af døren om et par uger.

En ordre på lejligheder til Sdr. Boulevard i Odense er allerede i hus.

Og til sommer næste år skal Vissenbjerg-fabrikken levere en række huse til Stockholm, en ordre til mellem 60 og 70 millioner kroner, oplyser Kim Kenlev.

Også når det gælder indkøb af varer, er fabrikken inspireret af industrien. Lægter for eksempel bestilles hjem i præcis de lægter, fabrikken skal bruge. De bliver ikke savet til på fabrikken, som det ellers ofte er normalt på en traditionel byggeplads.

- For hver gang vi saver, og vi saver forkert, så saver vi for kort. Det er min erfaring. Derfor skal vi ikke have bøvl med at save forkert. Det lader vi leverandørerne bøvle med. Når for eksempel får en sending lægter hjem, så måler vi efter, om de passer. Hvis ikke, de gør det, så ryger de tilbage til leverandøren. Vi skal ikke bøvle med det, siger Kim Kenlev, der selv har en fortid i industrien - som direktør hos vandhane-producenten Damixa.

Investorer har lagt 3,5 millioner

Kim Kenlev og Husfabrikkens stifter Claus Valsøe er ikke de eneste, der tror på ideen.

quote Vi har helt udsolgt året ud. Og halvdelen af 2018.

Kim Kenlev, direktør, Husfabrikken.

I foråret kom to svenske virksomheder med om bord. Desuden har en enkelt kendt fynbo i fynsk erhvervsliv lagt en større sum penge. Det drejer sig om Henrik Nygaard, der tidligere ejede Kokken & Jomfruen.

Til sammen har investorerne lagt 3,5 millioner kroner i projektet.

Henrik Nygaard ejer 30 procent af virksomheden. De to svenske virksomheder ejer til sammen 50 procent, mens Kim Kenlæev og Claus Valsøe hver ejer 10 procent.'

Det er ikke billigere at bygge huse på fabrik. Fordelen er, at det er hurtigere i forhold til konventionelt byggeri.

Husfabrikkens direktør, Kim Kenlev, viser rundt.
Et hus skal bygges på samlebånd. Det er i hvert fald ideen bag en ny fabrik i Vissenbjerg. Og nu kan firmaet melde alt udsolgt indtil sommer næste år. Den nystartede fabrik beskæftiger i øjeblikket 20 mand. Men inden udgangen af næste år skulle det tal ifølge direktøren gerne være fordoblet. Vi havde Claus Valsøe, som startede husfabrikken i studiet, for blandt andet at høre hvordan han kom på den idé.

Oversigt

    Oversigt