Christoffer har OCD

17-årig OCD-ramt: - Det er min skyld, hvis andre begår selvmord

17-årige Christoffer Winger har haft kroniske tvangstanker, siden han var ti år. Det har taget ham syv år at lære at beherske dem.

Christoffer Winger fra Glamsbjerg har levet med OCD og tvangstankerne, der følger med sygdommen, siden han var ti.

Da Christoffer Winger sidste år gik i niende klasse styrede hans OCD ham så meget, at det var svært for ham at gennemføre eksamenerne. 

- Tvangstankerne sagde en gang under en skriftlig eksamen, at jeg skulle kigge rundt på alle de andre elever i klassen og registrere, hvilket humør de var i. Når jeg så havde gjort det én gang - og der var altså tale om 50-100 elever - så skulle jeg gøre det op til ti gange mere, for hvis nu jeg missede en person, så kunne den person måske gå ud og begå selvmord eller gøre skade på sig selv, og så var det min skyld, at jeg ikke fik kigget på personen, fortæller Christoffer Winger.

Udover de skriftlige eksamener, så var det også mundtlige eksamener, der udfordrede ham. Et tikkende ur eller en bankende kuglepind i et bord kunne være nok til at udløse OCD'en og tvangstankerne. 

Sound on/off

Det var min skyld, hvis personen begik selvmord

Christoffer Winger

Sound on/off

Jeg kan høre hvert sekund, uret tikker

Christoffer Winger

Tvangstanker hos OCD-ramte kan komme som en indskydelse, der dukker op i bevidstheden, og som personen, der får den, ofte har svært ved at modarbejde. 

For Christoffer Winger startede det hele med voldelige og seksuelle tvangstanker, som gjorde ham utilpas og flov over ham selv.

Den første tvangstanke han havde som tiårig, husker han tydeligt.

- Jeg fik en meget ubehagelig tvangstanke om, at jeg skulle stikke min far med en kniv. Tanken ramte mig rigtig hårdt. Det var utrolig ubehageligt, og jeg blev meget bange for mig selv, fortæller Christoffer Winger til TV 2/Fyn. 

Tankerne gjorde ham så ked af det, at han løb grædende ind til sine forældre og fortalte dem om det. Herefter ændrede hans liv sig. 

Hvad er OCD

 • OCD (Obsessive Compulsive Disorder) er en psykiatrisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker og/eller tvangshandlinger.
 • OCD findes i alle sværhedsgrader lige fra den helt milde med kun lejlighedsvis optræden til den svært invaliderende tilstand, hvor stort set alle døgnets vågne timer er beslaglagt af tvangstanker og handlinger.
 • Tvangstanker er ideer, tankebilleder eller indskydelser, der dukker op i bevidstheden igen og igen på en ensartet måde. Det drejer sig oftest om frygt for at skade sig selv eller andre, frygt for smitte/kemikalier, overdreven tvivl og behov for orden. Tankerne er næsten altid pinagtigt generende og svære at modarbejde.
 • Tvangshandlinger og ritualer er tilbagevendende handlinger, der udføres efter bestemte mønstre, ofte for at undgå en eller anden frygtet begivenhed og ofte foranlediget af tvangstanker. De hyppigste tvangshandlinger er vaske/rengøringsritualer, kontrolritualer, tælleritualer og ordensritualer.
 • OCD er en kronisk lidelse. En del oplever at blive helt fri for deres symptomer i lange perioder af deres liv og andre, de fleste kan få reduceret symptomerne så meget, at de kan leve et helt normalt liv.

Kilde: OCD-foreningen

 

Sound on/off

Når OCD bliver fysisk

Jeg fik rysten og ubehag i hele kroppen

Tvangstanker medfører ofte følelser af ubehag og angst, og derfor forsøger den OCD-ramte typisk at slippe af med tankerne og ubehaget ved at udføre en eller anden form for tvangshandling - ligesom når Christoffer Winger kigger rundt på de andre elever. 

Men tvangshandlingen mindsker kun ubehagen kortvarigt og efterfølgende kommer skammen eller fortvivlsen, over at man fulgte tvangstanken. 

- Ubehagen starter allerede med tvangstanken, og så bliver jeg ofte meget forvirret og så begynder ubehagen at tage til med koldsved og rysten i hele kroppen. Det er først, når jeg for eksempel kigger rundt på alle eleverne, at jeg kortvarigt får det bedre, men så bliver jeg ærgerlig over, at jeg klarer det dårligt til min eksamen, fortæller Christoffer Winger.

Christoffer fik hjælp

Da Christoffer var 15 år, fik han hjælp til at leve med sin OCD. Han har fået en masse redskaber, der gør, at han bedre kan tackle OCD'en, når den prøver at styre ham. 

- Jeg er blevet bedre til at grine lidt af tankerne, som når jeg for eksempel er kommet hjem fra skole, og de så pludselig siger til mig, at jeg skal gå tilbage til skolen igen, hvilket jo er helt åndssvagt, siger Christoffer Winger. 

TI GODE RÅD MOD OCD

 1. Lyt ikke til tankerne – lad vær at handle på dem
 2. Giv stærke følelser lov til at være der – også selvom det føles ubehageligt
 3. Undgå ikke ting, som du ellers ville gøre, hvis ikke du havde OCD
 4. Lad tanker være tanker
 5. Der findes ikke forkerte tanker
 6. Drop kontrol af dine tanker
 7. Accepter kropslige fornemmelser
 8. Stol på dine sanser og din hukommelse
 9. Styrk dine ressourcer
 10. Vær opmærksom på stress

Og til sidst: Opsøg kvalificeret hjælp hos for eksempel OCD-foreningen eller egen læge.

 

Kilde: OCD-foreningen

 

Sound on/off

Jeg er ikke OCD'en.

Christoffer Winger

Christoffer Winger, der nu går på 10. klassecentret i Glamsbjerg, er begyndt at holde foredrag om sin sygdom. 

- Efter jeg selv har lært at kontrollere min OCD, vil jeg gerne hjælpe andre til at lære at leve med diagnosen, siger Christoffer Winger.

- Jeg skammede mig meget over de her tanker, og det er derfor, jeg gerne vil sige til alle andre, at der seriøst ikke må være noget at skamme sig over, siger han. 

For Christoffer Winger er det vigtigt, at han kan leve et helt normalt med sin OCD, og at han kan inspirere andre til at gøre det samme.

- Jeg er jo ikke OCD'en. Jeg er bare Christoffer med OCD.