Overskud hos terrariet i Vissenbjerg: - Vi havde jo frygtet det værste

Terrariet Vissenbjerg er trods nedlukninger kommet ud af coronaåret 2020 med million-stort overskud. Nu er håbet, at gæsterne vender tilbage i de vigtige sommermåneder.

Det er gået væsentligt bedre, end Terrariet Vissenbjerg havde forventet for 2020. Det viser det netop offentliggjorte regnskab.

- Vi havde jo frygtet det værste, da vi blev nedlukket i marts i 2020. Der tænkte vi, hvad kommer det til at ende med det her, siger terrariets direktør Morten Jørgensen.

Han fortæller, at blandt andet hjælpepakker, private donationer og forhåndskøbte billetter har været afgørende for, at der er sorte tal på bundlinjen.

- Det gjorde en kæmpe forskel for os, så vi kom ud med et overskud.

- Og heldigvis for det, fordi vi har været nedlukket i fem måneder. Også på nogle tidspunkter, hvor vi normalt har rigtig mange gæster; i juleferien i vinterferien og i påskeferien, siger Morten Jørgensen.

Samtidig er man sluppet for at afskedige folk.

- Vi har lige så langsomt bygget denne institution op til at blive mere og mere professionel, og vi har fået et rigtig godt mandskab på vigtige nøgleposter.

- Det ville være så surt, hvis vi skulle have sagt farvel til nogen af dem, når vi nu begynder igen. Det skulle vi heldigvis ikke, siger Morten Jørgensen.

Regnskabet viser et overskud før skat på 1,6 millioner kroner og en formue på 2,1 millioner kroner. Samtidig kan Morten Jørgensen konstatere, at terrariet tiltrak næsten ligeså mange gæster i 2020, som man plejer at gøre - trods coronapandemi og nedlukning.

- Vi havde så tusind færre gæster i 2020 i forhold til 2019, fortæller Morten Jørgensen, og tilføjer alt terrariet derfor har kunnet foretage nye investeringer:

- Det var ekstremt vigtigt for os, at vi også kunne lave noget nyt, som gæsterne kunne komme og opleve.

Næppe overskud i 2021

21. maj kunne Terrariet Vissenbjerg igen åbne for gæster, som en del af den seneste genåbning.

Men med nedlukning det meste af dette års første fem måneder, så tror terrarie-direktøren ikke på, at 2021 vil give overskud.

- Vi blev desværre heller ikke en del af sommerpakken i år. Jeg håber virkelig, at folk kommer alligevel, og det tror jeg også, de gør. Men vi ser nok ikke den helt den samme mængder gæster, siger han og håber, at komme ud af 2021 med status quo.

- Så giver vi den fuld gas igen næste år.

Men hvis terrariet skal komme ud af året med skindet på næsen, skal sommermånederne være gode.

- Vi klarer os stort set resten af året på den økonomi, vi bygger op i de måneder.


Han erkender, at 2020 har været psykisk hårdt med op og nedture, men på et tidspunkt kunne han se, at det gik over forventning, så det blev vendt til noget positivt.

- For eksempel her i nedlukningen har der været en masse projekter, som vi normalt ikke kunne lave, eller som vi ville have svært ved, når der var mange gæster i huset, så vi har kunnet rode rigtig meget og lavet en masse fine nye projekter til gæsterne, siger Morten Jørgensen.

Overskuddet fra 2020 er dog ved at være brugt på investeringer og lønninger

- Nu skal gæsterne komme og se alt det nye her i løbet af sommerferien og resten af året. Så bliver det også et godt år i år for terrariet.

Blandt andet er der ved at blive færdiggjort et nyt velkomst- og eventcenter foran de eksisterende bygninger.