I det fynske folks tjeneste

Papegøjer overlever fugletyveri - men går på tidlig pension

Fire papegøjer i Danmarks Fugle Zoo er blevet så mærket af et tyveri i zooen, at de ikke længere kan vises frem for gæster.

Papegøjerne er blevet stresset efter et tyveri af fem jaco'er i sidste uge. Foto: Ole Holbech

Bag ståltråden i fuglehjemmet i Danmarks Fugle Zoo sidder fire amazonpapegøjer og araer og skutter sig.

Dyrepasserne, der førhen kunne lokke med jordnødder og andre snacks, har svært ved at nærme sig fuglene, uden de panikker og basker med vingerne.

Læs også Papegøjer stjålet fra zoo: Resten risikerer aflivning

Det er tyveriet af fem jaco'er, der er skyld i, at de øvrige papegøjer nu ikke længere kan udstilles eller avles på. Foto: Ole Holbech

Deres adfærd er en reaktion på et tyveri i volieren i sidste uge, hvor fem rødhalede jaco'er blev stjålet. Indtil nu har ejeren af Danmarks Fugle Zoo, Hans Åge Hjeresen, frygtet, at de tilbageværende fugle måtte aflives. De er dog så meget i bedring, at de formentlig overlever.

- Jeg tror ikke, der bliver tale om aflivning, men om de kan bruges, og om vi kan komme til dem, ved jeg ikke. De skriger ikke så højt længere, når de ser mennesker, så det er meget gode fremskridt, siger Hans Åge Hjeresen.

Aparte adfærd

Hans Åge Hjeresen har arbejdet med fugle i 50 år. Fuglenes adfærd er så aparte, at han indtil nu aldrig har oplevet noget lignende.

- Fuglene kan ikke opleves af vores gæster endnu, og det må stå hen i det uvisse, om de kommer til det. De skal blive meget anderledes i deres adfærd, og de skal længere ned i stressniveau, før det kan ske, fortæller fugleejeren, der frygter, at papegøjerne vil dø af skræk, hvis der åbnes for havens gæster.

Dermed er amazonpapegøjerne og araerne blevet sendt tidligt på pension.