I det fynske folks tjeneste

Pas på din hund: Dødbringende orm fundet på Fyn

Der er livsfarlige snegle med orm på fynske stier. En Border Collie er blevet smittet efter en gåtur i Orte Plantage mellem Aarup og Vissebjerg.

Hunde får dødelig parasit fra snegle

Hunde smittes, når de slikker på, eller spiser, en snegl, der bærer ormen.

Den kan give alvorlige hjerte- lungeproblemer for hunden, der i værste fald kan være livstruende. Symptomerne er tristhed og nedsat energi, og hundeejere opfordres til at være opmærksomme.

- Hjertelungeorm er en vanskelig diagnose. Der går 30-60 dage fra hunden er smittet, til en test af afføringen vil være positiv. Men i mellemtiden vil man kunne konstatere synlige skader på hundens lungevæv. Derfor er det vigtigt at opsøge dyrlæge, hvis man har den mindste tvivl om, at hunden er smittet, siger fagdyrlæge Inge Ottesen fra DyrlægeRingen i Glamsbjerg.

Det var Elsebeth Buhls hund, Trunte, der fik den ubehagelige sygdom - ejeren reagerede, fordi den 11 måneder gamle hvalp ikke ville tage på i vægt. Men den overlevede heldigvis ormen. Sygdommen blev kureret:

- Den har aldrig været så glad og livlig som nu, fortæller hundeejeren.

Fakta om hjertelunge orm

- Smitter ikke mennesker.

- Smitter ikke fra hund til hund.

- Spredes fra smittet snegl til hund - fra smittet hunds afføring til snegl og så videre.

- Hund kan smittes fra slimen fra en inficeret snegl – via en vandpyt, legetøj i haven, græsstrå osv.

- Yngre hunde er i størst risiko, fordi de snuser mest rundt. Derudover også jagthunde, sporhunde og andre hunde, der løber frit. Men alle racer og alle aldre kan smittes.

- Tegn på smitte er: Ændret adfærd, hoste, træthed, vejrtrækningsproblemer, nedstemthed, vægttab, feber, blødningsforstyrrelser, kramper.

- Smitter ikke katte – men de kan smittes med andre orm.

- Hjertelungeorm kaldes også fransk hjerteorm og på latin Angiostrongylus vasorum