Penge skulle være gået til flere hænder – nu ryger de tilbage i statskassen

Næsten en fjerdedel af de penge, Assens Kommune i 2020 havde til rådighed fra puljen til minimumsnormeringer ryger tilbage i statskassen, fordi de ikke blev brugt i tide.

- Jeg tænker, at der er nogle, der har noget, de skal have forklaret. Og så håber jeg, der er enighed om, at det ikke kommer til at ske igen.

Sådan siger forælderen Camilla Lykke Sørensen om de 813.743 kroner, som Assens Kommune i 2020 kunne have brugt til mere pædagogisk personale i kommunens dagtilbud.

En opgørelse viser, at i alt 4,7 millioner kroner fra puljen til minimumsnormeringer forblev ubrugt. Der er i alt 17 kommuner, som ikke har brugt hele det beløb, de havde til rådighed fra puljen. 

Camilla Lykke Sørensen fra Ebberup har barn i daginstitution og er derfor ærgerlig over, at pengene ikke kom børnene til gode.

- Det er mange penge at sende tilbage, når vi har behov for dem. Loven om minimumsnormeringer blev jo lavet for at give vores børn bedre vilkår i daginstitutionerne, og 813.000 kroner havde været en god hjælp til vores daginstitutioner i Assens, siger hun.

- Mega ærgerligt

Assens Kommune havde i alt 3.112.000 kroner til rådighed fra puljen, som samlet tæller knapt 500 millioner kroner. 

De ubrugte penge kunne ikke strækkes til at ansætte flere pædagoger i alle kommunens institutioner, men lidt ville også have haft ret, mener Camilla Lykke Sørensen.

- Det er mega ærgerligt. Det er synd for vores børn. De havde fortjent at få pengene. Halvanden pædagog gør en stor forskel i det samlede regnestykke, siger hun.

Mens 17 kommuner har brugt færre penge, end hvad der var til rådighed, har 63 kommuner brugt flere penge. Kommunerne har kunnet notere i regnskabet, hvis de har brugt penge fra egen kommunekasse udover dem, der var til rådighed i puljen. 

Direktør: Det sker ikke igen

Jan Præstholm er direktør for Børn- og Unge i Assens Kommune og dermed hovedansvarlig for området. Han forstår forældrenes frustration.

- Jeg ærgrer mig mindst lige så meget. Jeg havde gerne set, at vi som administration havde sikret os, at de her penge var blevet brugt på børnene, som det var tiltænkt. Så jeg forstår sagtens forældrene, siger han.

Han mener, man kunne have været bedre til at hjælpe de enkelte institutioner til at få brugt pengene.

- Vi har nok ikke haft den helt håndholdte proces og sikret os, at vi har understøttet vores institutioner nok til at få brugt de her penge. Det er helt klart noget, vi vil bestræbe os på at være meget skarpe på i indeværende år, så vi får brugt pengene, siger han.

- Så det kommer ikke til at gentage sig?

- Det gør det ikke.

Puljen til minimumsnormeringer udbetales hvert år frem til 2024.