I det fynske folks tjeneste

Plejehjemsbeboer smittet med legionærsyge

Alle vandrør på Plejecenter Æblehaven i Hårby skal kemisk renses, efter en beboer er blevet smittet med legionella. Samtlige brusehoveder skal udskiftes.

Beboeren blev smittet for to uger siden. Siden har kommunen sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed sat en række foranstaltninger i gang.  Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er konstateret fund af legionellabakterier i vandet på Plejecenter Æblehaven i Hårby.

Her er en beboer er blevet smittet legionærsygdom, og Assens Kommune har derfor sat en række foranstaltninger i gang for at bekæmpe legionellaen.

Læs også Borgmester: - Nu falder smitten i Odense – men vi skal stadig passe på

Kommunen ved ikke præcis, hvilken beboer der er smittet, og ved derfor ikke, hvordan beboeren har det, men i en pressemeddelelse siger Signe Lunn Walls, leder af Ældre og Sundhed, at der ikke er grund til at tro, at flere beboere på Æblehaven er smittet med legionella.

-  Det er beklageligt, at en beboer på et af vores plejecentre er blevet smittet med legionærsygdommen, siger Signe Lunn Walls og oplyser, at alle beboere og deres pårørende er informeret om smitten.

At kommunen ikke ved hvem beboeren er begrundes med, at det er Styrelsen for Patientsikkerhed, som har fået oplysningen om smitten via en læge eller et sygehus, som beboeren har været i kontakt med.

Signe Lunn Walls oplyser til TV 2 Fyn, at der ikke er nogen alvorligt syge på Plejecenter Æblehaven i Hårby.

Vandet skal løbe

Beboeren blev allerede smittet for to uger siden. Efterfølgende har kommunen sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed sat en række foranstaltninger i gang. 

Blandt andet skal det varme vand i alle brusere på plejecenteret løbe i mindst fem minutter, ligesom at
vandet i den kolde hane skal løbe en rum tid, inden det må bruges.  

Analyser har vist, at det netop er fra vandet i bruserne, at smitten er kommet ind i Æblehaven. Et analysefirma har konstateret, at smittekilden er en eller flere brusere.

Alle rør på Æblehaven vil blive kemisk renset, og opfølgende prøver vil blive taget.

Desuden vil der blive monteret specielle brusehoveder på alle brusere i huset. Brusehovederne beskytter mod legionellabakterier. 

Assens Kommune er desuden i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed om, hvilke tiltag der yderligere kan laves for at hindre smitte med legionellabakterien i fremtiden.

Der er 26 beboere på Plejecenter Æblehaven.

Læs også Håndværker overvejer elvarebil: - Vi skal have noget, der virker

Fakta om legionella

Legionella eller legionærsygdom - i daglig tale også kaldet legionærsyge - er en lungebetændelse, der skyldes bakterien Legionella pneumophila.

 

Legionellabakterier trives bedst i lunkent og stillestående vand i vandrør (30-45 grader). Derfor skal man for at undgå vækst af Legionella i boligernes vandsystemer sikre, at det kolde vand er under 20 grader, og at det varme vand i hele systemet mindst er 50 grader.


Legionella smitter ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med legionella. Brusebad antages at være den hyppigste smittevej i Danmark.

 

Kilde: Assens Kommune og Statens Serum Institut

Se mere