Politisk reporter: Sådan kan DF-exit få stor betydning

Den tidligere DF'er Jens Henrik Thulesen Dahl vil skifte til Danmarksdemokraterne, og det vil få stor politisk betydning for det fynske bagland, mener politisk reporter.

Efter 16 år  som medlem af Dansk Folkeparti har Jens Henrik Thulesen Dahl valgt at melde sig ud af partiet.

Fredag siger han, at han vil melde sig ind i Inger Støjbergs nystiftede parti Danmarksdemokraterne.

Jens Henrik Thulesen Dahl har ellers været en stor og markant profil for Dansk Folkeparti på Christiansborg og ikke mindst i Assens, hvor han for to dage siden blev vraget som DF's spidskandidat fra Assenskredsen til det kommende folketingsvalg.

Politisk reporter ved Avisen Danmark Kasper Løvkvist tillægger skiftet stor betydning - i særdeleshed for Assens.

- I sig selv har det måske ikke den store betydning. Men det har stor betydning i forhold til, at man må gå ud fra, at det er den første, der går fra DF's folketingsgruppe til Inger Støjberg. Men det vil få endnu større betydning, når Kristian Thulesen Dahl går derover, som langt de fleste forventer, siger han.

Kasper Løvkvist mener ikke, at der er plads til både DF og Danmarksdemokraterne i det politiske billede.
Kasper Løvkvist mener ikke, at der er plads til både DF og Danmarksdemokraterne i det politiske billede.
Foto: TV 2 Fyn

Vestfyn har altid været DF-land. Når en markant politiker som Jens Henrik Thulesen Dahl skifter, betyder det så noget for området?

- Det betyder noget for området og især noget for baglandet i DF. Det bliver en legitimering for, at man kan gå over til Danmarksdemokraterne. Så kan flere i baglandet og almindelige medlemmer, især i Assenskredsen følge efter. Den der gamle familiefølelse i DF, som partiet er bygget op på, er ved at blive smadret. 

Nogen synes, at DF og Danmarksdemokraterne minder meget om hinanden. Er der plads til begge partier?

- Det må vælgerne jo afgøre, men jeg ser ikke nogen grund til, at der skulle være plads til begge, for indholdsmæssigt er der ikke stor forskel. Den eneste forskel, jeg kan se, er, at Danmarksdemokraterne vil skrue Danmarks medlemsskab af EU 30 år tilbage til det hed IF, mens DF vil melde Danmark helt ud. Men det får jo ikke den store betydning i dansk politik.

Og hvor er det så Danmarksdemokraterne skal hente stemmer?

- Det vil være ventet, at det især vil være fra DF. Men også fra Nye Borgerlige og i mindre grad fra Venstre og Konservative og lidt mere fra Socialdemokratiet. Inger Støjberg vil kunne samle stemmer alle steder fra, men primært DF og lidt Nye Borgerlige.

Mens Jens Henrik Thulesen Dahl blev vraget som DF's spidskandidat, kan en anden fynsk kommunalpolitiker blive den yngste fynbo nogensinde på Christiansborg.