Populær sommerlejr: - Man får lov at lære en masse nye mennesker at kende

1.200 børn fra udsatte familier er hvert år med på Red Barnets' sommerlejre. 20 af dem er i denne uge i Hårby, hvor børnene samler både minder og nye venskaber.

For mange børnefamilier står sommerferien på rejser enten ud i landet eller til udlandet, men for 10 procent af danske børn står ferien hverken på sommerhusture eller charterferier. 

Derfor sender Red Barnet hvert år 1.200 udsatte på gratis sommerlejre rundt om i landet. 

En af dem foregår i Haarby på Fyn, hvor 20 børn er samlet fra mandag til lørdag. 

- Man får lov at lære en masse nye mennesker at kende, og man kommer ud og lærer noget i sin sommerferie, siger Naja Broberg fra Odense, der er med på årets sommerlejr. 

- I stedet for at kede sig derhjemme, supplerer veninden Nathalie Vestergaard Andersen. 

- Det varmer ens hjerte

Dagens program står på livredderkursus, men selvom der er fagligt indhold, så er det fællesskabet og særlige oplevelser, der kommer i første række.

- Det er fedt lige at komme næsten en uge væk hjemmefra, for der kan godt være problemer derhjemme nogen gange, og så er det meget fedt at komme væk engang imellem, siger Naja Broberg. 

Udover børnene er ti frivillige med på turen. 

En af dem er Nanna Munch, der er lejrleder. 

- Jeg mener, at vi skal hjælpe alle, og vi skal give alle børn lige muligheder for at opleve det samme, ligemeget hvor man kommer fra. 

- Når man er sammen med børnene, og de fortæller, hvor meget det betyder og nærmest græder, når de tager afsted, så ved man bare, at det er det hele værd, og de vokser, og det varmer ens hjerte. Det er derfor, vi gør det, siger hun. 

Sommerlejre i over 70 år

Traditionen med sommerlejre går langt tilbage for Red Barnet, der siden 1949 har arrangeret ferielejre for børn, unge og familier i socialt, økonomisk eller kulturelt udsatte positioner.

Red Barnet arrangerer både familielejre for børn på 8-12 år og deres forældre, børnelejre for børn på 8-12 år, og teenage/ungelejre for aldersgruppen 13-15 eller 16-18 år.

- Det er rart at være her og at rykke sine grænser sammen med nogen, siger Naja Broberg. 

Det samme holdning har Nathalie Vestergaard Andersen, der ikke er afsted for sidste gang. 

- Jeg skal afsted, indtil jeg ikke må mere, siger hun.