SF mister vigtig post efter ballade: - Jeg havde sagt det til partiet

Byrådet i Assens Kommune har tirsdag lavet en ny konstituering. Det sker efter Mogens Mulle Johansen efter 32 år forlod SF.

Opdatering
Clock01. dec 2021, kl. 10:25
Artiklen er opdateret med udtalelser fra Jeanette Sandberg.

Balladen i SF i Assens Kommune betyder nu, at SF er ude af konstitueringen og dermed mister en vigtig udvalgspost.

Den siddende borgmester, Søren Steen Andersen (V), skriver i en e-mail onsdag morgen, at valgnattens konstituering med Venstre, Konservative, Socialdemokratiet og SF tirsdag aften er forvandlet til en konstituering mellem de tre førstnævnte partier.

SF er dermed lagt på køl, og byrådsveteranen Mogens Mulle Johansen (SF) er degraderet fra mangeårigt udvalgsformand til menigt byrådsmedlem.

- Jeg havde advaret i partiet om, at det var sådan det kunne gå.

- Skulle Venstre acceptere et udvalg til SF, så skulle det være mit navn.

Sådan siger Mogens Mulle Johansen i en kort kommentar onsdag morgen. Han ønsker ikke at udtale sig yderligere.

Borgmesteren: - Vi har brug for ro og stabilitet

Borgmester Søren Steen Andersen ønsker ikke at udtale sig direkte om Mogens Mulle Johansen eller SF's stemmesluger Jeanette Sandberg, men kalder onsdag morgen balladen i SF "en bombe".

- Vi har brug for ro og stabilitet i byrådet, og vi har brug for at have en stabil akse. Vi har haft et forbilledligt samarbejde de senere år, og det samarbejde ønsker vi at fortsætte, siger Søren Steen Andersen.

Balladen i SF

Tirsdag middag kom det frem, at Mogens Mulle Johansen efter 32 år som lokalpolitiker i SF i Assens havde valgt at forlade partiet og i stedet blive løsgænger i byrådet.

Beslutningen blev taget efter flere dage med røre i partiet, efter at der på valgnatten den 16. november udspillede sig et opgør mellem Jeanette Sandberg og Mogens Mulle Johansen. Jeanette Sandberg fik med 438 personlige stemmer mere end dobbelt så mange som Mogens Mulle Johansen, der fik 200 personlige stemmer.

Alligevel mente Mogens Mulle Johansen, at han skulle indtage formandsposten i Uddannelses-, Børn- og Familieudvalget, som SF fik tildelt i konstitueringen.

- Han har været en dygtig politiker i rigtig mange år. Men jeg synes også, at det er urimeligt, at han vælger at melde sig ud for at blive løsgænger for så at tage SF's mandat og hive det ud af partiet, siger Jeanette Sandberg og uddyber:

- Det synes jeg ikke er fair over for vælgerne.

Sandberg: Mulle har sat os i den her situation

Jeanette Sandberg siger til TV 2 Fyn, at det er ærgerligt, at Søren Steen Andersen har ændret konstitueringsaftalen.

- Men det er situation, som er opstået, efter Mulle har meldt sig ud. Søren Steen Andersens udlægning er, at vi kun har ét mandat nu. 

Hun tilføjer, at hun bebrejder ikke Søren Steen Andersen, at der er foretaget en rekonstruktion af det byråd, som tiltræder 1. januar.

- Det er Mulle, der har sat os den her situation. Mulle tager SF's stemmer med ud, og det er jeg ikke herre over, siger Jeanette Sandberg.

- 15 ud af de 20 ,der mødte op (til mødet i den lokale partiforening, red.), stod bag mig. De syntes, det skulle være mig, der skulle være formand for udvalget (Uddannelse-, Børne- & Familieudvalget, red.). Det er jo ikke mig, der synes det, siger Jeanette Sandberg og tilføjer:

- Det kan nemt virke, som om det hele er tabt på gulvet for SF, fordi vi ikke får en formandspost, men det er det ikke. Vi kan sagtens få indflydelse gennem byrådet og gennem dialog og lytte til borgerne.

Formand melder sig ud af SF

Fra fire til fem udvalg - og tilbage igen

På valgnatten blev der lagt op til fem fagudvalg, men med tirsdag aftens omkonstitueringsaftale er man gået tilbage til fire fagudvalg, hvor Venstre har taget formandsposten i Uddannelse-, Børne- & Familieudvalget: Venstre - det udvalg, som Mogens Mulle Johansen blev formand for på valgnatten.

Det er udover den nybagte løsgænger Mogens Mulle Johansen og SF's Jeanette Sandberg, Jens Henrik Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti, Lars Lillebæk, Nye Borgerlige, og Kaja Alstrup, Enhedslisten.

Fakta: Den nye konstituering i Assens Byråd