I det fynske folks tjeneste

Skallebølle-beboere: Byen overlever ikke gennemkørende tog

En underskriftindsamling skal overbevise politikerne om, at det får store konsekvenser for Skallebølle, hvis en ny jernbane føres gennem byen.

00:07

Beboere i Skallebølle samler underskrifter ind mod en sydlig linjeføring af den nye jernbane på Vestfyn. Video: Pernille Gram

Det er både udsigten til faldende huspriser, mere støj og frygten for, at den lokale skole må lukke på grund af færre tilflyttere, der får beboere i Skallebølle til at frygte en sydlig linjeføring af den nye jernbane på Vestfyn.

- Det vil blive en afvikling af vores samfund i stedet for udvikling. En jernbane så tæt på kan byen simpelthen ikke overleve, lyder den kontante vurdering fra næstformanden i Skallebølle Beboerforening, Jesper Winther.

Beboerforeningen har derfor startet en underskriftindsamling, som bliver overleveret til folketingspolitikere i Transport-, Bygnings- og Boligudvalget på et borgermøde den 6. februar i Vissenbjerg.

- Vi vil lave noget larm. Underskriftindsamlingen er et forsøg på at skabe noget opmærksomhed. Vi vil vise, at der er mange mennesker her i Skallebølle, der er utilfredse med forslaget om en sydlig linjeføring af den nye jernbane, forklarer Jesper Winther.

Der er tre forskellige forslag til helt præcist, hvor den nye jernbane skal bygges. Det ene forslag er, at jernbanen bygges nord for motorvejen, det andet forslag er en kombiløsning, hvor jernbanen snor sig både syd og nord om motorvejen, og det tredje forslag er en sydlig linjeføring, som så betyder, at jernbanen blandt andet skal passere et villakvarter i Skallebølle.

 

Vejdirektoratet anbefaler, at den nye jernbane bygges syd for motorvejen, fordi det er 400 millioner kroner billigere end den nordlige løsning og også markant billigere end kombiløsningen.

- Det gør da ondt indeni, at penge er vigtigere end menneskers ve og vel. Underskriftindsamlingen er selvfølgelig ikke en "game changer", men det viser folkets røst, mener Jesper Winther.

Politisk opbakning

Og der er godt nyt til beboerne i Skallebølle. Fynske politikere i Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg vil nemlig gøre alt for at undgå en sydlig linjeføring:

- Den sydlige linjeføring er faktisk den værste af dem alle. Det kommer både til at genere borgerne i Assens, virksomhederne i Assens og også borgere og virksomheder i Middelfart. Så den løsning synes jeg ikke er acceptabel, siger Erik Christensen (S).

- Jeg er ret overbevist om, at den nordlige linjeføring er den, som er bedst. Både for borgerne og for erhvervslivet, lyder det fra Karsten Hønge (SF).