I det fynske folks tjeneste

Skolelukninger i Assens: Udvalg trodser byrådet

Et flertal i Børne- og Uddannelsesudvalget vil beholde kommunens skoler. Dybt uansvarligt, mener DF.

00:54

Børne- og Uddannelsesudvalget i Assens Kommune har indstillet til byrådet, at kommunens skoler ikke skal lukkes, til trods for at kommunen skal spare millioner på området. 

Et flertal i byrådet bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale har ellers planer om at lukke tre skoler i Dreslette, Skallebølle og Salbrovad, fordi kommunen skal spare på området, men det anbefaler udvalget altså ikke. 

Læs også Skoler i Assens: Afgørelsen nærmer sig

- Vi har haft det i høring. Vi har holdt fire borgermøder, hvor jeg har opfordret til, at man sendte høringssvar ind. Vi har fået 179 høringssvar ind. Nogle af dem med mange underskrifter på, og det er entydigt, at det er det, folk ønsker, siger Lars Kristian Pedersen, der er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Assens Kommune.

Protester fra forældre

I længere tid har forældre og borgere i Assens Kommune protesteret, fordi de er bange for, at en lukning af kommunens skoler vil gå ud over lokalsamfundet.

Ifølge formanden for udvalget skal der i et demokrati lyttes til borgerne, og derfor har Børne- og Uddannelsesudvalget indstillet til byrådet, at man holder skolerne kørende ved, at pengene følger barnet. Jo flere elever en skole har, jo flere penge får den - og omvendt. Udvalget mener, at de har lyttet til borgernes ønsker. 

- Når folk engagerer sig i skolerne, og vi lægger så meget som muligt ud til skolerne, så de kan bestemme selv, så synes jeg også, at dette er den rigtige løsning, forklarer Lars Kristian Pedersen.

Dansk Folkeparti: Dybt uansvarligt

Det er et flertal i udvalget med Venstre, Konservative og SF i spidsen, der står bag indstillingen, men som situationen er nu, er der ikke et flertal i byrådet for at beholde skolerne. Byrådet skal den 22. februar afgøre, hvad der skal ske i kommunen.

Hos Dansk Folkeparti kan man ikke se en anden løsning end at lukke skoler, fordi kommunen skal spare et millionbeløb på området til sommer. 

01:04 Luk video

- Det er dybt uansvarligt. Vi har en opgave med at fjerne rigtig mange penge fra området, og så synes jeg simpelthen ikke, vi kan tillade os som politikere at sige til dem derude, at nu må I selv finde ud af. I får færre penge, men I må se, hvordan det går, siger folketingsmedlem Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), der også er medlem af kommunalbestyrelsen i Assens.

- Vi bliver nødt til fra politisk hold at lave noget om. Vi bliver nødt til at kigge på antallet af skoler, konstaterer Jens Henrik Thulesen Dahl.

Det er kommunens tre mindste skoler, der er i farezonen for at lukke.