Sommer med tricktyverier venter: Sådan garderer du dig selv

Politiet forventer en sommer med mange tricktyve og opfordrer derfor til at være ekstra opmærksom.

Mandag var der en 82-årig kvinde, som blev snydt af en tricktyv i Glamsbjerg - og det bliver ifølge politiet endnu værre til sommer.

Selvom tricktyveriet fra mandag er den eneste anmeldelse politiet har modtaget det seneste stykke tid, så forventer ordensmagten, at det bliver en sommer fyldt med tricktyve.

- Når der er mange mennesker på gaden, så er der også mange kunder i butikken for tricktyvene. Det er typisk også lettere for dem, når mange mennesker er samlet. Så luk tasken, og hold godt fast, siger Per Lydiksen Laursen, der er vicepolitiinspektør hos Fyns Politi.

Råb om hjælp

Ifølge Fyns Politi så kan fynboerne dog selv gøre noget for at minimere risikoen for at blive overrasket af en tricktyv.

- Råb dem op. Udstil dem i gaden - så stikker de af. Og tøv endelig ikke med at spørge andre i gadebilledet om hjælp. De vil ikke opdages, og hvis alle fokuserer på dem, så ved de, den er gal. Tricktyvene er typisk topprofessionelle og lever af at stjæle og snyde, siger Per Lydiksen Laursen, som er vicepolitiinspektør hos Fyns Politi.

quote Jamen når der er mange mennesker på gaden, så er der også mange kunder i butikken for tricktyvene

Per Lydiksen Laursen, vicepolitiinspektør, Fyns Politi

Den 82-årige kvinde i Glamsbjerg fik stjålet sin pung, efter en ung mand mellem 30 og 45 år, spurgte kvinden, om han ikke skulle hjælpe hende med at veksle nogle af hendes penge. Manden endte med at tage hele pungen og de 1000 kroner, hvilket hun først opdagede alt for sent.

- Ydelser er typisk temaet for tricktyvene. De tilbyder næsten altid en ydelse af en eller anden art. Veksle penge for én er et godt eksempel, men de henvender sig ofte også ved dørene, hvor de ringer på, hvor de eksempelvis spørger, om de må låne et toilet eller få et glas vand. Lyt ikke til dem, og luk dem ikke ind, siger vicepolitiinspektøren.

Udgiver sig for at komme fra hjemmeplejen

- De er gode til det, de gør. Så hvis der kommer en hjemmepleje i døren, så bed for guds skyld om noget legitimation. Lige pludselig står der en stor flok af tricktyve i dit hus, fordi de har snydt jer. Stol ikke på fremmede, som tilbyder en ydelse, siger Per Lydiksen Laursen..

Det er typisk østeuropæere, som er tricktyve, og ifølge politiets oplysninger så tager de på togter landet rundt for at stjæle. Ofte er der flere tricktyve i et tricktyveri, hvor én vildleder, en anden stjæler og en tredje holder øje.