I det fynske folks tjeneste

Susanne vidste ikke, hun var ordblind: - Jeg har kæmpet med lavt selvværd

Sidste år blev Susanne Ring Andersen testet for ordblindhed - i en alder af 53 år. Pludselig forstod hun, hvorfor hun var mere udfordret end andre.

01:00

Susanne Ring Andersen fik som voksen at vide, at hun er ordblind. Det ændrede hendes liv. Video: Ole Holbech

Hun troede egentlig, at hun bare skulle på et ekstra danskkursus, fordi stavningen flød sammen, og kommaerne sprang rundt i sætningerne.

Den dengang 53-årige Susanne Ring Andersen var ikke ordblind - hun havde bare svært ved det danske sprog, tænkte hun.

Læs også Kristian er ordblind: - Man er naiv, hvis man tror, man kan skjule det

Derfor undrede det hende, da både hendes jobkonsulent og virksomheden, hun var i erhvervspraktik i, mente, at hun kunne være ordblind. Susanne Ring Andersen blev opsagt efter fem måneder.

- Men jeg var jo ikke ordblind, så jeg var sur, fortæller Susanne Ring Andersen.

Tog en ordblindetest

Denne uge er International Ordblindeuge.

Over hele landet planlægger foreningerne Nota, Ordblindeforeningen og Netværkslokomotivet arrangementer om ordblindhed.

Susanne Ring Andersen er i dag 54 år gammel. Det var i april sidste år, at hun blev testet for ordblindhed.

Hun valgte selv at lade sig teste, fordi kommentarerne fra jobkonsulenten og virksomheden, hun var i erhvervspraktik i, havde sat en tanke i gang. Var det måske derfor, det havde været svært at gennemføre en uddannelse? Kunne det være årsagen til det lave selvværd?

I videoen kan du se, hvordan det kan være at læse en tekst, hvis man er ordblind.

Den var god nok. Testen viste, at Susanne Ring Andersen var ordblind - og at hun altid har været det.

- Jeg var først ked af det, fordi jeg blev stemplet som ordblind. Hvad skulle jeg så stille op, spørger Susanne Ring Andersen.

Færdiggjorde uddannelse

Følelserne ramlede ned over den 54-årige kvinde. Episoderne fra barndommen gav pludselig mening. Hun fik flashbacks fra teenageårene.

- Mine følelser har været op og ned. Jeg går til psykolog på grund af lavt selvværd, fordi det er en stor ting at være ordblind, fortæller Susanne Ring Andersen.

Læs også Tal- og ordblind: Brian trodser benspænd og kommer ind på drømmestudiet

I dag ved hun dog godt, at testsvaret, der kom den dag i april, har ændret hendes liv positivt.

- Lige nu er jeg meget begejstret, fordi jeg gerne vil dele med andre, at man altså ikke er dum, fordi man ikke kan stave. Der er bare nogle udfordringer.

Susannes råd til arbejdspladsen

Susanne Ring Andersen følte, hun blev valgt fra på arbejdsmarkedet, fordi hun ikke var dygtig nok til dansk. Derfor har hun nogle råd til, hvordan arbejdspladser kan være mere imødekommende over for ordblinde.

 

- De må tage imod med åbne arme. Selvom man har svært ved at skrive eller læse, har man andre kompetencer, og testes man for ordblindhed, har virksomhederne mulighed for at få gratis hjælp til at lægge it-programmer i computeren. Hav tålmodighed, selvom det tager tid, og brug så tid på at udvikle deres kompetencer. 

Susanne Ring Andersen har fået hjælp til at tackle udfordringerne på voksenuddannelsen VUC. Hun går i dag på ordblindekursus med andre på samme alder, og hun har fået hjælp til at installere it-programmer, der kan hjælpe med stavningen.

- Jeg tager en skalle nu. Jeg er jo ikke gammel. Jeg er 54 år. Selvom man er oppe i årene, kan man godt lære noget nyt og ikke være bange for det. Jeg vil gerne få noget mere ud af det og lære at sige, at jeg kan godt, selvom jeg er ordblind, fortæller Susanne Ring Andersen.

Selvom det tog fem gange, før teoriprøven var hjemme, lykkedes det Susanne Ring Andersen at uddanne sig til buschauffør. Nu kører hun de grønne busser rundt for Fynbus. Inden da tog hun også en uddannelse som både væksthusgartner og fodplejer.

Læs også Ordblinde Emilie til Mette Frederiksen: - Jeg føler mig som hende den dumme

Ved hjælp af it-programmer er det lykkedes Susanne Ring Andersen at mestre sin ordblindhed. Faktisk så meget, at hun har oprettet bloggen Mit liv som ordblind. Foto: Ole Holbech