Tømrerfirma ansatte Ahmad: - Han skulle lige se os an

Ahmad Mahmmud Saad havde kun én ting for øje, da han blev sendt ud i virksomhedspraktik som en del af et integrationsforløb; det var at blive fastansat.

Ahmad Mahmmud Saad kommer for sent til frokostpausen, fordi han skal give interview til TV 2/FYN. Men det ændrer ikke på, at han genoptager arbejdet samtidig med resten af kollegerne. Han kan nemlig ikke lide ikke at lave noget. Derfor var han også meget opsat på, at virksomhedspraktikken skulle resultere i et fast arbejde. 

Ahmad Mahmud Saad fik virksomhedspraktik hos Lebæk A/S i oktober 2016, hvor han gik på sprogskole to dage om ugen og arbejdede tre dage om ugen. Den 10. februar blev han så ansat på fuldtid, og må tage sprogundervisningen om aftenen.

quote Han er sågar begyndt at vise os billeder af, hvad han har lavet i Syrien, da han arbejdede der. Det bliver bedre og bedre, vi skulle vist lige ses lidt an.

Klaus Lebæk, Indehaver af Lebæk A/S

- Det fungerer rigtig godt, og det gør det blandt andet, fordi Ahmad viser, at han vil det. Vi kan mærke på ham, at det betyder så meget for ham at have et job i Danmark. Han havde næsten ikke tid til at vente på, at hans praktikforløb var overstået. Det var mere vigtigt for ham at vide, at han kunne få et job bagefter. Så længe han har den vilje og lyst til det, så er det rigtig positivt, fortæller indehaveren af tømrer- og snedkervirksomheden Lebæk A/S, Klaus Lebæk. 

Klaus Lebæk fortæller, at han flere gange har oplevet, at Ahmad nærmest river ting ud af hånden på ham eller nogen af de andre kolleger, hvis de slæber, og han ikke selv gør. For han er der for at arbejde. 

Ahmad Mahmud Saad har en baggrund som svejser i hjemlandet Syrien.

- I fremtiden vil jeg gerne arbejde her. Mit arbejde i mit hjemland var som svejser, men fordi jeg ikke har papirer på dét, kan jeg ikke arbejde med det her. Men jeg vil gerne arbejde her (Lebæk A/S red.) altid, siger Ahmad Mahmmud Saad. 

I Assens kommune er virksomhedspraktik et vigtigt redskab i arbejdet med at få integreret flygtninge godt.
I Assens kommune er virksomhedspraktik et vigtigt redskab i arbejdet med at få integreret flygtninge godt.
Foto: Morten Grundholm

At lære en dansk arbejdsplads at kende

Sproget er stadig en udfordring for Ahmad Mahmmud Saad. 

- Der er nogle ord, som jeg ikke forstår. Det er ikke altid det samme, vi lærer på sprogskolen, som jeg hører her. Noget forstår jeg, noget forstå jeg ikke. Hvis de snakker stille og roligt, forstår jeg alt, men hvis de snakker hurtigt, forstår jeg ikke noget, fortæller Ahmad Mahmmud Saad. 

Klaus Lebæk har dog erfaret, at der er andre ting som Ahmad også har skulle lære. 

- Udover sproget er kulturen også en udfordring. Blandt andet sikkerheden. Det kan være svært for ham at forholde sig til, hvor højt vi vægter sikkerheden her i forhold til, hvad han er vant til. 

Det blev rigtig tydeligt for Klaus Lebæk første gang, han bad Ahmad om at fikse et stik, der var gået i stykker. Ahmads løsning var nemlig gaffatape. 

 

Også det kollegiale har været en proces. I starten sad Ahmad helst for sig selv i pauserne, hvor madpakken og cigaretten blev indtaget i bilen. Det har ændret sig, så nu kommer Ahmad glædeligt ind og spiser med resten af de ansatte. 

- Han er sågar begyndt at vise os billeder af, hvad han har lavet i Syrien, da han arbejdede der. Det bliver bedre og bedre. Vi skulle vist lige ses lidt an, tror jeg, siger Klaus Lebæk. 

Det hele startede med politikerbesøg

I oktober sidste år var blandt andre borgmester i Assens, Søren Steen Andersen (V), kommunaldirektøren, folk fra Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget i Assens kommune og folk fra Udvikling Assens rundt på virksomhedsbesøg. Der kom Klaus Lebæk til at tale med gæsterne om flygtninge og integration. 

Kort tid efter kom Jobcenteret på besøg i tømrervirksomheden, og aftalen mellem Ahmad Mahmmud Saad og Lebæk A/S blev lavet. For Klaus Lebæk har det været altafgørende, at jobcenteret har været indvolveret i hele forløbet. 

- De har virkelig hjulpet hele vejen igennem. Og fulgt op på tingene også. Ikke nok med, at vi fik ham i praktik, der blev løbende fulgt op på, at det kørte. Havde vi problemer med sproget eller andet, vi ikke kunne få til at hænge sammen, så havde vi en kontaktperson, vi kunne henvende os til, forklarer Klaus Lebæk. 

Et godt match og løbende rådgivning er netop også noget af det, som integrationsteamet i Assens kommune har fokus på. 

- Vi kommer ud til virksomhederne, og vi hjælper dem i gang med, hvad der skal til for at tage en integrationsborger, og hvordan forløbet er. Vi er der juridisk hele tiden, både på HR-niveau og på et mere lavpraktisk niveau i forhold til rådgivning og så videre, fortæller Araz Khan, som er virksomhedskonsulent i Assens kommune. 

 

Oversigt

    Oversigt