Asylchef om slagsmål: Her eskalerer drillerierne

En stor gruppe unge asylansøgere var søndag aften oppe at slås på Børnecenter Tullebølle på Langeland.

Problemerne synes at klæbe til Børnecenter Tullebølle. Asylcentret på Langeland huser uledsagede børn og unge, og søndag aften udviklede et skænderi i et rygeskur sig til et stort slagsmål.

Langeland Kommune driver flere asylcentre - herunder fire for børn - men ingen er så plaget af konflikter som Børnecenter Tullebølle.

 Det fortæller drifts- og logistikchef Ulrik Pihl.

- De drenge har - lige så vel som drenge på andre børnecentre - nogle ting med i bagagen, som gør, at de reagerer mere voldsomt på drillerier og småskænderier, end andre gør, siger han.

Og sådan er det typisk på alle centre for uledsagede børn, lyder det.

- Men af en eller anden uforklarlig årsag har der helt klart været flere hændelser koncentreret omkring vores center i Tullebølle end på de andre centre, siger Ulrik Pihl.

Asylansøgerne har taget magten
TV 2/FYN afdækkede i sommer store problemer på Børnecenter Tullebølle.

En tidligere medarbejder, der blev bortvist for at videregive fortrolige oplysninger, fortalte i august til TV 2/FYN:

- Drengene sætter deres egen dagsorden. De er jo unge mennesker, og når de ser, at ham, der gør sådan og sådan, slipper godt fra det, og at der er ingen konsekvens, så lærer de lynhurtigt. (…) De finder ud af, at det er ikke spor farligt, og man kan allerhøjest komme til en samtale med en socialkoordinator, og så er det det. Det er ingen konsekvens, siger Jan Thomsen.

TV 2/Fyn har eksempelvis set dokumentation på, at asylansøgerne holder fest på værelset om natten, selvom der skal være ro klokken 23. Personalet forsøgte at lukke festen. Men måtte opgive. fordi de var bange for at optrappe en konflikt. Naboer til Børnecenter Tullebølle har desuden tidligere klaget over larm fra centeret om natten.

Et andet eksempel TV 2/Fyn har set dokumentation på er en omtalt fodboldkamp den 16. juli, der udviklede sig til et masseslagsmål, hvor en ansat blev overfaldet og en minibus smadret.

TV 2/Fyn fortalte desuden, at en af hovedaktørerne i slagsmålet to gange tidligere har været involveret i slagsmål i forbindelse med fodboldkampe. Efter episoderne blev han fritaget fra fodboldkampe, men har på trods af det deltaget i kampen den 16. juli. Personalet har derudover blandt andet taget ham i at kigge på en krigsvideo på nettet, drikke vodka, have en kniv på værelset og prøve at stikke en anden dreng med en gaffel.

Medarbejder slået
15 til 20 drenge var involveret i slagsmålet søndag, fortællere lederen. Heriblandt forsøgte nogle at sætte en stopper for optøjerne.

I kampens hede blev en medarbejder på centret ramt af slag.

Men drifts- og logistikchef Ulrik Pihl afviser, at personalet er for dårligt klædt på til at håndtere de unge beboere.

- Jeg tror, det er tilfældige ting, der spiller ind. Det er min vurdering, at personalet fuldt ud lever op til forventningerne.
- Lige nu er der endda en relativt høj bemanding, fordi vi har færre beboere til den samme bemanding som tidligere, siger han.
 
I alt 32 medarbejdere er nu ansat til at tage sig af 48 beboere.

Sigtet for voldtægt og seksuel chikane
Af tidligere negative sager hos Børnecenter Tullebølle kan nævnes et forløb i august. Her blev fem drenge i alderen 14 til 17 år flyttet fra asylcentret.
 
Det skete, efter at politiet havde sigtet to af drengene for voldtægt og tre for seksuel chikane i området omkring Langelandsfestival.

I kølvandet på søndagens slagsmål forsikrer drifts- og logistikchef Ulrik Pihl, at episoden bliver evalueret, så lignende kan undgås i fremtiden.

- Vi arbejder altid målrettet på, at den slags ikke kommer til at ske igen, men vi kan ikke udstede nogen garantier, siger han.

Oversigt

    Oversigt