I det fynske folks tjeneste

Børnecenter Tullebølle lukker: Problemer og seksuelt misbrug

På et pressemøde onsdag eftermiddag fortalte Langelands borgmester Bjarne Nielsen (V), at Børnecenter Tullebølle lukker med øjeblikkelig virkning.

00:21

Foto: Lasse Hansen / Scanpix

1 af 2

Slagsmål, anklager om voldtægt og seksuel chikane - fra både medarbejdere og flygtningedrenge - får nu Udlændingestyrelsen og Langelands borgmester, Bjarne Nielsen (V), til at lukke Børnecenter Tullebølle.

Centeret har eksisteret siden 2014 og huser i dag omkring 40 drenge. 40 drenge der i løbet af de næste to dage får et nyt sted at bo.

Det er den direkte konsekvens af beslutningen om at lukke børnecenteret, som Bjarne Nielsen på et pressemøde onsdag eftermiddag offentliggjorde.

- Der har været en periode henover sommeren, hvor der er sket en masse ting med alvorlige hændelser og en udtalt kritik om forholdene på børnecenteret, siger Bjarne Nielsen på pressemødet.

De alvorlige hændelser, som borgmesteren omtaler, er blandt andet interne slagsmål mellem centerets beboere, og ikke mindst så er fem af de uledsagede flygtningedrenge sigtet i sager om seksuelle krænkelser og overgreb.

Kulturændring påkrævet

På baggrund af sommerens hændelser valgte kommunen at lave en intern undersøgelse med alle medarbejderne på Børnecenter Tullebølle.

Det gav anledning til nye tiltag og foranstaltninger, men kommunen konkluderede efterfølgende, at det ville tage for lang tid at lave de påkrævede kulturændringer, der var nødvendige for at centeret kunne fortsætte og komme videre oven på problemerne. 

Læs også Minut for minut: Følg pressemødet fra Langeland

Derfor valgte borgmesteren sammen med Udlændingestyrelsen i går aftes omkring klokken 20 at lukke centeret med øjeblikkelig virkning.

Det er en fælles beslutning, at lukningen skal ske så hurtigt, fortæller Bjarne Nielsen. 

- Det gør vi, fordi det kan lade sig gøre at flytte drengene allerede i denne uge. Så lukker vi det ned med det samme, siger Bjarne Nielsen. 

00:21

- Drengene fik besked ved middagstid.

Luk video

Mistanke om seksuelle overgreb fra personalet

Oven i de problemer, som drengene på Børnecenter Tullebølle selv står bag, har der været alvorlige brud på tilliden i forhold til de ansatte, fortalte Bjarne Nielsen på pressemødet.

- Der har været to sager med begrundet mistanke om kvindelige medarbejdere, der har begået seksuelle krænkelser mod mindreårige drenge. De sager er selvfølgelig meldt til politiet, der nu efterforsker den, siger Bjarne Nielsen.

Læs også Tullebølle: Omstridt børnecenter på Langeland lukkes

 Den ene af de to sager med de kvindelige medarbejdere har kørt i et stykke tid, mens borgmesteren først er blevet bekendt med den anden sag  for nogle dage siden.

Begge de pågældende har været til samtale og er efterfølgende blevet bortvist.

- Man skal adskille sit job og være professionel. Det er ikke sikkert, at der er sket seksuelle overgreb, men der er begrundet mistanke. Det må politiet nu efterforske, siger Bjarne Nielsen om de to kvindelige medarbejdere, der altså nu kan se frem til at blive undersøgt af politiet.

Personalet orienteret

Både de uledsagede flygtningedrenge, der bor på Børnecenter Tullebølle, og personalet, der tager sig af dem, er blevet orienteret om planerne om den øjeblikkelige lukning.

- Medarbejderne har fået besked nu her klokken 14, både de 25 medarbejdere på centeret i Tullebølle og de ni, der er ansat i skoledelen på Longelse Skole. De bliver selvfølgelig tilbudt krisehjælp, og hvad der nu skal til, siger Bjarne Nielsen.

- Det er selvfølgelig beklageligt for dem, at de nu mister deres arbejde, men vi har sammen med Udlændingestyrelsen vurderet, at der ikke var andre udveje end at lukke centeret i Tullebølle, siger Bjarne Nielsen.

De 50 drenge, der lige nu bor på centeret, fik beskeden omkring middag i dag, onsdag. Drengene bliver i løbet af de næste to dage flyttet til andre centre, hvor der er plads til dem.

Bjarne Nielsen kan ikke garantere, at de bliver i kommunens øvrige centre, der ligger i Svendborg og to på Ærø.

10:57 Luk video