Bortvist medarbejder: Asylcenter mangler kontrol

Asylansøgerene bliver ikke altid optalt, fortæller en tidligere medarbejder fra Børnecenter Tullebølle.

Der mangler kontrol med de 80 unge på Børnecenter Tullebølle på Langeland. Asylansøgerene bliver ikke altid optalt, som reglerne ellers foreskriver det. Det fortæller en tidligere medarbejder fra Børnecenter Tullebølle.

Børnecenter Tullebølle drives af Langeland Kommune og er et center for uledsagede unge, altså asylansøgere under 18 år, der er kommet til Danmark uden forældre eller værger. Asylansøgerne skal ifølge operatørens regelsæt tælles op tre gange om dagen – morgen, middag og aften. Det bliver dog ikke altid gjort og i visse tilfælde kan der gå 24 timer mellem registreringerne. 24 timer, hvor asylcenteret ikke ved, hvor asylanterne befinder sig. Det stiller en bortvist medarbejder sig nu frem og fortæller.

- Man går simpelthen rundt med en computer med billede af hver af dreng og krydser dem af om morgenen. På fridage, hvor de ikke er i skole, skal man også gøre det om middagen og om aftenen. Noget af det, jeg har klaget over, er en episode, hvor der gik et helt døgn, hvor der ikke blev ført kontrol, hverken morgen eller middag, altså 24 timer, hvor vi ikke ved, hvor vores drenge er henne, forklarer Jan Thomsen, der indtil i fredag var netværksmedarbejder på Børnecenter Tullebølle, og tilføjer:

- Problemet er, at vi har ansvaret for dem, og her snakker vi om mindreårige. Det ligger i ordene ’uledsagede mindreårige’, at det er os, som har ansvaret for de drenge. Mod betaling fra udlændingestyrelsen har vi påtaget ansvaret for de drenge. Det er drenge, som kan døje med problemer med alkohol, stoffer eller opførsel over for kvinder i Danmark, siger Jan Thomsen.

Ulrik Pihl, der er driftschef for centeret, siger, at det er yderst sjældent, at centeret ikke har fået talt op, men han benægter ikke, at det ikke sker.

- Jeg vil ikke sidde og lægge hovedet på blokken for, at der ikke kan være sket en fejl, men som udgangspunkt er vi meget påpasselige og omhyggelige med, at vi får talt de her drenge op tre gange i døgnet, forklarer han.

TV 2/Fyn har fået lejlighed til at se dokumenter, der viser, at morgenoptællingen og middagsoptællingen den 22. juli er blevet sprunget over. Dermed er der altså gået 24 timer mellem optællingerne.

- Det er beklageligt, hvis det er sket, og det er selvfølgelig noget, jeg vil undersøge, siger Ulrik Pihl.

Asylansøgerne på Børnecenter Tullebølle kan ifølge reglerne frit komme og gå som de vil, så længe de er til stede inden aftenoptællingen.

Hvordan kan man forsvare det, når der for det første er tale om børn under 18 år, og for det andet at der er mange af dem, der er traumatiseret?

- Hvis en dreng går til sport eller siger ’nu tager jeg til Rudkøbing, jeg skal låne en cykel’, så registrerer vi, hvor børnene tager hen. Men hvis drengene går derfra i afmagt eller sniger sig ud af bagdøren uden, at vi ser det, fordi dørene ikke er låst, og der ikke er hegn rundt om centeret, så kan vi som personale ikke gøre noget.

Drengene kommer fra for eksempel Syrien og Afghanistan. De er flygtet fra krig.

Er det ikke netop der, hvor I skal have kontrol med dem, hvor I skal vide, hvor de er, fordi der er de forhold?

- Netop. Og det er også derfor, vi har rigtig meget personale ansat på vores center, som netop gå hen og sikrer sig, at vi i en vid udstrækning ved, hvor drengene er henne, siger Ulrik Pihl.

Det har ikke været muligt at skaffe dokumentation på, præcis hvor ofte medarbejderne springer optællingerne over.

Oversigt

    Oversigt