DF og S vil give asylcentre ret til at udstede udgangsforbud

Det skal være muligt at begrænse unge asylansøgeres færden i samfundet, mener både Socialdemokraterne og DF.

Personalet på landets asylcentre skal kunne udstede udgangsforbud for unge beboere, der har en tvivlsom adfærd, og som frygtes at begå kriminalitet. Det mener Socialdemokraterne, som dermed bakker op om en udmelding fra Dansk Folkeparti om netop udgangsforbud på asylcentrene.

- Når vi yder unge asylansøgere beskyttelse, er det på ingen måde urimeligt at kræve, at de opfører sig ordentligt og overholder den lovgivning og de spilleregler, der gælder i det danske samfund, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

- Sådan er det også for unge danskere under 18 år. Man kan også begrænse deres udgangsmuligheder enten med forældrepålæg eller ved at anbringe dem på ungdomsinstitutioner, siger hun.

Debatten om asylansøgeres opførsel er atter blusset op, efter at fem drenge i alderen 14 til 17 år mandag blev forflyttet fra asylcentret Børnecenter Tullebølle på Langeland. Forinden havde politiet sigtet to af drengene for voldtægt og tre for seksuel chikane i området omkring Langelandsfestival, der blev afholdt i weekenden.

Ifølge Trine Bramsen skal det være ledelsen på de enkelte asylcentre, der udsteder udgangsforbud. Og det skal kunne ske, hvis blot der er bekymring for, at en beboer vil begå overgreb eller en anden form for lovbrud.

- Man kan forestille sig en model, hvor der er tale om ledsaget udgang, når en asylansøger skal ud. Når man går på efterskole eller bor på andre ungdomsinstitutioner, er der også klare regler for, hvornår man må gå ud og under hvilke vilkår. Så jeg kan ikke se, at det skulle være urimeligt, siger Trine Bramsen.

Ifølge Dansk Folkeparti bør både politiet og personalet på asylcentrene kunne forbyde beboere at forlade det pågældende center.

- Politiet skal have mulighed for at gå ind og sige, at indtil vi har styr på situationen, så må man ikke forlade asylcenteret, medmindre man har bedt om lov og har en god forklaring, siger Martin Henriksen, der er partiets udlændingeordfører.

- Men det er klart, at hvis det ender med at være personalet (på asylcentrene, red.), så skal de have større beføjelser, end de har i dag. For de har stort set ikke nogle, siger han.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har tilsammen 83 mandater i Folketinget. Ønsket om mulighed for udgangsforbud i asylcentre mangler støtte fra yderligere syv folketingsmedlemmer, før der er et politisk flertal bag.