I det fynske folks tjeneste

Langeland: Borgmester skjuler asylproblemer

Borgmester i Langeland Kommune Bjarne Nielsen (V) har flere gange undladt at informere Udlændingestyrelsen om problematiske forhold på øens asylcentre.

Udlændingestyrelsen har ikke været kontaktet om uro på Langelands asylcentre. Foto: Peter Clowes

Udlændingestyrelsen har ikke hørt om asylledelsens bekymringer fra Langeland - til trods for, at borgmesteren flere gange har sagt, at det ville ske eller er sket.

"... Vi må nok erkende, at vi blev for store for hurtigt, og at vi ikke var gearet til det. Derfor meddelte vi også styrelsen (Udlændingestyrelsen, red.) i oktober eller november sidste år, at vi ikke kunne klare mere", udtalte Langelands borgmester Bjarne Nielsen (V) til Fyns Amts Avis mandag aften. 

Læs også Asylkaos: Borgmester truede ledere til at skjule problemer

Problemet er bare, at Udlændingestyrelsen ikke har modtaget nogen henvendelse fra Langelands borgmester.

Det fremgår af en mailkorrespondance mellem Udlændingestyrelsen og Radio24syv, som TV 2/FYN er i besiddelse af.

Kort tid efter, at Bjarne Nielsen angiveligt skulle have kontaktet Udlændingestyrelsen, skriver han på vegne af kommunen under på endnu en aftale om asyldrift.

- Borgmesteren har ikke sagt fra over for Udlændingestyrelsen. De indgik en ny operatørkontrakt for 2016, og som bekendt iværksatte de en intern konsulentundersøgelse for at få en ledelsesstruktur, der matchede et større operatør-setup, skriver styrelsen til Radio24syv.

Til Radio24syv svarer Bjarne Nielsen:

- Jeg må desværre erkende, at jeg har husket forkert. Det beklager jeg naturligvis. Den daværende kommunaldirektør og jeg drøftede på et internt møde i november, at kommunen skulle undgå, at asylopgaven blev for omfangsrig og for hurtigt voksende. Det var imidertid en intern dialog mellem kommunaldirektøren og jeg. Udlændingestyrelsen blev ikke orienteret om samtalen.

Styrelsens tillid svækkes

I august i år beder ledergruppen på asylområdet borgmesteren om at informere Udlændingestyrelsen om, at "lederne (...) ikke fortsat kan påtage sig ansvaret for driften af asylområdet inden for de nuværende rammer. Ledergruppen agter derfor at inddrage medarbejderne og Udlændingestyrelsen".

Af et referat fra krisemødet i august fremgår det, at Bjarne Nielsen påtager sig opgaven om at kontakte Udlændingestyrelsen. Men det sker heller ikke denne gang, oplyser styrelsen. 

Læs også Antallet af anmeldelser om overgreb på asylcentre vokser

Det er på baggrund af sager som disse, at Udlændingestyrelsen ikke har tillid til, at Langeland Kommune kan fortsætte med at drive asylcentre uden særligt opsyn, forklarer styrelsens direktør Tanja Franck.

- De nye oplysninger viser, at der er god grund til, at Langeland Kommune som asylcenteroperatør er under skærpet tilsyn. Og vi tager selvfølgelig disse oplysninger meget alvorligt. Vi ønsker at have et tilludsfuldt forhold til asyloperatørerne og forventer selvfølgelig at kunne drøfte håndtering af større problemer, der måtte opstå, fortæller hun til Radio24syv.

Senere tirsdag offentliggøres det, hvem der skal være asyloperatør på alle landets asylcentre i 2017 - og dermed, om Langeland Kommune får lov til at beholde sin status som operatør.