I det fynske folks tjeneste

Minut for minut: Følg pressemødet fra Langeland

Langelands borgmester Bjarne Nielsen (V) har indkaldt til pressemøde onsdag eftermiddag, hvor han vil fortælle, at Børnecenter Tullebølle lukker.

10:57

Børnecenter Tullebølle.

1 af 2

Følg pressemødet ved at klikke på ovenstående videoklip og følg livebloggen her: 

Overblik

Pressemøde om Tullebølle børnecenter

De seneste måneders uro på Børnecenter Tullebølle får nu alvorlige konsekvenser.

Ifølge TV 2/FYNs og Fyns Amts Avis' oplysninger er beslutningen truffet forud for et pressemøde "om asylområdet", som Langelands borgmester, Bjarne Nielsen (V), har indkaldt til onsdag eftermiddag.

Børnecentret, der huser børn, der er kommet til Danmark uden en forældre, har i de seneste måneder været flere gange i medierne.

Fakta:

  • I oktober 16 er 15 til 20 drenge involveret i slagsmål. En medarbejder på centret ramt af slag.
  • I august 16 bliver fem drenge i alderen 14 til 17 år forflyttet fra asylcentret. Drengene sigtes for voldtægt og seksuel chikane.
  • Sigtelserne får Langelands borgmester, Bjarne Nielsen (V), til at foreslå at samle de uledsagede flygtningebørn, der bryder reglerne, i et nyt center med særligt skrappe regler.
  • Integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) mener, at det er den bedste løsning at samle dem i ét center. 
  • Den tidligere medarbejder Tommy Bredal Storgaard fortæller om kritisable forhold på centret. Han mener, at medarbejderne på centret mistet kontrollen, og der er ofte slåskampe og børn, der stikker af.
  • Det kommer også frem i medierne, at kun halvdelen af de ansatte medarbejdere på Tullebølle Børnecenter er faglærte medlemmer.
  • I august bliver børnecenterleder Hanne Sommer sygemeldt fra sit job.

Blandt andet blev fem drenge fra centret i alderen 14 til 17 år i august måned forflyttet fra asylcentret.

Det skete, efter at politiet havde sigtet to af drengene for voldtægt og tre for seksuel chikane i området omkring Langelandsfestival.

Også flere tilfælde af slagsmål har været i medierne. Senest, i starten af oktober, var 15 til 20 personer indblandet i slagsmål.

Samtidig har den tidligere medarbejder Tommy Bredal Storgaard, der blev prikket i en af flere større fyringsrunder på asylområdet, tidligere fortalt om kritisable forhold på centeret til medierne.

Blandt andet at man ikke formåede at holde styr på drengene, og at de ofte stikker af. Herefter blev centerleder Hanne Sommer sygemeldt.

Sagerne har senest betydet, at Udlændingestyrelsen i samarbejde med Langeland Kommune, der driver børnecentret, har halveret normeringen fra godt 100 asyldrenge til 50 asyldrenge.

Men det er altså tilsyneladende ikke nok, og centret står ifølge Fyns Amts Avis nu til lukning.

Medarbejderne er ifølge TV 2/FYNs oplysninger indkaldt til møde om Børnecenter Tullebølles fremtid onsdag klokken 14.

Lukningen kommer samme dag, som integrationsminister Inger Støjberg (V) skal besvare et spørgsmål i Folketingets spørgetid om børnecenter Tullebølle.

Det er DF'eren Dorthe Ullemose, der er valgt på Sydfyn, der har stillet spørgsmålet, som lyder:

- Hvad kan ministeren gøre for, at forhold, som vi kender fra Børnecenter Tullebølle i Langeland Kommune med forskellige former for seksuelle overgreb, vold mod personalet og ildspåsættelse, bliver stoppet?

Der er spørgetid i Folketinget onsdag klokken 13.00.