I det fynske folks tjeneste

OVERBLIK: Talrige problemer på Langelands asylcentre

Børnecenter Tullebølle og flere andre centre på Langeland har været plaget af mange problemer.

Børnecenter Tullebølle er bare et af de asylcentre, som Langeland drev - og hvor der har været massive problemer. Foto: TV 2/FYN

Udlændingestyrelsen har netop fyret Langeland Kommune som asyloperatør i 2017.
 
Beslutningen kommer efter talrige problemer med driften af asylcentre i kommunen, og fyringer af asyldirektøren og driftschefen i kommunen.

Læs også Langeland fyret: Færdig som asyloperatør

Læs om problemerne her:

 August 2016
 * Fem drenge i alderen 14 til 17 år bliver forflyttet fra Børnecenter Tullebølle. Politiet sigter to af drengene for voldtægt og tre for seksuel chikane i området omkring Langelandsfestival.
 * Den tidligere medarbejder Tommy Bredal Storgaard står frem og siger, at medarbejderne på centret har mistet kontrollen. Der er ofte slåskampe og børn, der stikker af.
 * Det kommer også frem i medierne, at kun halvdelen af de ansatte medarbejdere på Tullebølle Børnecenter er faglærte medlemmer.
 

Oktober 2016
 * 15 til 20 drenge er involveret i slagsmål. I kampens hede bliver en medarbejder på centret ramt af slag.
 * Senere i oktober oplyser Udlændingestyrelsen og Langeland Kommune, at Børnecenter Tullebølle lukkes på grund af centrets mange problemer. Udlændingestyrelsen sætter Langeland Kommune under skærpet tilsyn.
 * Der er mistanke om, at to ansatte har misbrugt mindreårige drenge fra centret.
 * Radio24syv oplyser 31. oktober, at Fyns Politi allerede i juni modtog en anmeldelse om en kvindelig vikars seksuelle overgreb. Men der gik flere måneder, før Langeland Kommune og Udlændingestyrelsen fik besked.
 * I anmeldelsen nævnes det, at der er fotos af vikarens oralsex med en eller flere drenge fra centret. Desuden skal en video vise et samleje.
 * Samme dag beslutter økonomiudvalget i Langeland Kommune at indlede en afskedigelsessag mod asyldirektør Sisi Eibye. Direktøren fritages for tjeneste med øjeblikkelig virkning.

 November 2016
 * To tidligere ansatte på Børnecenter Tullebølle på Langeland sigtes for at have forgrebet sig på en gruppe flygtningedrenge i alderen 16-18 år.
 * Den 52-årige sigtede mistænkes for at have misbrugt seks drenge, mens den 35-årige skal have forgrebet sig på en enkelt dreng.
 * Begge de mistænkte nægter sig skyldige.

 December 2016
 * Folketingets Ombudsmand undersøger Udlændingestyrelsens rolle i sagen om en hemmeligholdt og kritisk rapport om Langeland Kommunes asylområde.
 * I efteråret 2015 modtog kommunen en rapport om arbejdsforholdene på kommunens institutioner for asylansøgere.
 * Men kommunen holdt rapporten hemmelig og fik ingen konsekvenser for de kritiserede ledere.