I det fynske folks tjeneste

Politikere skal drøfte børnecenters fremtid

Efter uro og vold står politikerne på Langeland overfor ét stort dilemma. De skal nu drøfte fremtiden for Børnecenter Tullebølle.

03:44

Politikere erkender: Vi må overveje at lukke Børnecenter Tullebølle

Der tegner sig set svært politisk dilemma, når politikerne i økonomiudvalget på mandag skal mødes for at diskutere fremtiden for Børnecenter Tullebølle.

Kommunalbestyrelsesmedlem og medlem af økonomiudvalget Elisa Hansen, Venstre, har fulgt den seneste tids mediedækning af Børnecenter Tullebølle tæt.

- Man krummer tæer, når man ser, hvad der sker, siger Elisa Hansen.

Hun erkender, at det kan blive nødvendigt at lukke centret.

- Kan vi ikke klare tingene, som de er, må vi jo lukke stedet, siger hun.

Skal en lukning undgås, er langt fastere rammer for de unge nødvendige.

- Hvis ikke man kan få lov til at køre det med en meget fast hånd, så det ikke sker igen, så mener jeg, det bliver svært at styre det.

Uenighed om lukning

Der er dog delte meninger i kommunalbestyrelsen. På den anden side af bordet i Socialdemokratiet er Theis Nielsen uenig i, at en lukning er vejen frem.

Kan vi ikke klare tingene, som de er, må vi jo lukke stedet

Elisa Hansen

- Vi skal tage det stille og roligt. Vi er ved at forhaste os ud i noget, vi ikke ved noget om, siger Theis Nielsen.

Den politiske debat er blusset op, efter TV 2/Fyn i den seneste uge har kunnet afsløre flere kritisable forhold om Børnecenter Tullebølle. I den forbindelse fortæller to tidligere medarbejdere, at de frygter at asylcentret mest af alt er blevet en pengemaskine.

- Det er pengene frem for alt, der kører det. På forsiden ligner det små blomsterbørn og lutter idyl, men graver man så ind i det, handler det jo om penge. Når pengene begynder at gå frem for medarbejdernes sikkerhed, så er det, jeg bliver sur, og det er jeg nu, siger Jan Thomsen, der er tidligere medarbejder på Børnecenter Tullebølle.

- Det er jo antallet af drenge, der gør, at vi har arbejdspladser på asylcentret, og hver gang vi mister drenge, så skal vi overveje endnu en gang, hvor mange ansatte, vi skal have. Jo flere drenge, det er muligt at have på centret, jo bedre er det for arbejdsstedet. Men det ville jeg jo aldrig gå på kompromis med selv, siger Tommy Bredal Storgaard, der både er tidligere medarbejder på børnecentret og medlem af kommunalbestyrelsen for Enhedslisten.

Afviser at økonomien spiller ind

Asyldirektør i Langeland Kommune, Sisi Eibye afviser dog fuldstændig, at det handler om økonomi:

- Det er slet, slet ikke det værdisæt vi arbejder med. Vi har en opgave, som er at løse de kontraktlige forpligtelser, og så har vi nogle værdier, som er at vi gerne vil give beboerne et meningsfuldt og værdigt ophold mens deres asylsag bliver behandlet. Vi forholder os overhovedet ikke til økonomien i arbejdet med asylansøgere, siger Sisi Eibye.

Elisa Hansen, Venstre, erkender dog, at en lukning vil have konsekvenser for økonomi og arbejdspladser.

- Så er det jo et spørgsmål om at opfinde noget nyt, vi kan lave så vi kan have en indtægt, siger Elisa Hansen.

Som medlem af Økonomiudvalget er hun med til at diskutere Børnecenter Tullebølles fremtid på mødet mandag.

 

Fakta om Langeland og asylcentre

- Uro, vold, manglende kontrol med de unge og pres på de ansatte på asylcentret i Tullebølle er bare noget af det, vi her på TV2 Fyn har kunnet fortælle om de seneste dage.
- Kommunen driver i alt 14 centre fordelt på Fyn og øerne - en opgave, som i dag beskæftiger 284 medarbejdere - og sidste år gav kommunen et driftsoverskud på 6,3 millioner kroner.
- Politikerne i økonomiudvalget mødes på mandag for at diskutere fremtiden for Børnecenter Tullebølle.