I det fynske folks tjeneste

Støjberg vil styrke tilsyn med landets asylcentre

Efter overgreb på flygtningedrenge på Langeland skal tilsynet med operatørerne af landets asylcentre styrkes.

00:25

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mener, at der er flere ting, der er gået galt. Video: Peter Clowes

Udlændingestyrelsens tilsyn med operatørerne af landets asylcentre skal styrkes, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på et samråd. Det sker efter flere problematiske sager om overgreb på flygtningedrenge på Børnecenter Tullebølle på Langeland.

- Jeg tror, der er flere ting, der er gået galt. Tilsynene er for mig at se ikke up to date. Det lever simpelthen ikke op til, hvordan det skal se ud i 2016. Det skal vi til at have ændret på. Det andet er, at Langeland dels har tilbageholdt oplysninger og dels ikke har haft det ledelsesmæssige fokus, som der skal til, siger hun til TV 2/FYN. 

Hun mener, at styrelsen nu vil få lettere ved at opfange uhensigtsmæssige mønstre på de forskellige asylcentre.

Lukkede Tullebølle
Langeland Kommune besluttede i oktober at lukke Børnecenter Tullebølle, der hørte under Asylcenter Holmegaard.

To tidligere ansatte på børnecenteret på Langeland er blevet sigtet for at have forgrebet sig på en gruppe flygtningedrenge i alderen 16-18 år. De sigtede er kvinder på henholdsvis 52 og 35 år.

Den ældste af de sigtede mistænkes for at have misbrugt seks drenge, mens den 35-årige skal have forgrebet sig på en enkelt dreng.

Læs også Dagligdag på asylcentre på Ærø: Vold, trusler og hærværk

 

 

Undersøgelse på vej
Folketingets Ombudsmand har annonceret en undersøgelse af Udlændingestyrelsens rolle i en sag om en hemmeligholdt, kritisk rapport om Langeland Kommunes asylområde. Men ministeren afviser kritikken af Udlændingestyrelsens tilsyn.

- Jeg har ikke grund til at tro andet, end at Udlændingestyrelsen har handlet efter reglerne, lyder det fra ministeren til Ritzau.

- Den seneste tids debat har givet anledning til at overveje, om tilsynet skal styrkes, og om det har den rigtige hyppighed og intensitet, siger Inger Støjberg.

 

 

 

Oversigt over sagerne på Børnecenter Tullebølle

Langeland Kommune driver flere asylcentre for børn, men ingen har været så plaget af konflikter som Børnecenter Tullebølle. I oktober blev det besluttet, at centret skal lukkes. Siden er asyldirektøren og driftschefen blevet fyret.

Læs her om sagerne:

August 2016
 * Fem drenge i alderen 14 til 17 år bliver forflyttet fra Børnecenter Tullebølle. Politiet sigter to af drengene for voldtægt og tre for seksuel chikane i området omkring Langelandsfestival.
 * Den tidligere medarbejder Tommy Bredal Storgaard står frem og siger, at medarbejderne på centret har mistet kontrollen. Der er ofte slåskampe og børn, der stikker af.
 * Det kommer også frem i medierne, at kun halvdelen af de ansatte medarbejdere på Tullebølle Børnecenter er faglærte medlemmer.

Oktober 2016
 * 15 til 20 drenge er involveret i slagsmål. Heriblandt forsøger nogle at sætte en stopper for optøjerne. I kampens hede bliver en medarbejder på centret ramt af slag.
 * Senere i oktober oplyser Udlændingestyrelsen og Langeland Kommune, at Børnecenter Tullebølle lukkes på grund af centrets mange problemer.
 * Der er mistanke om, at to ansatte har misbrugt mindreårige drenge fra centret.
 * Radio24syv oplyser 31. oktober, at Fyns Politi allerede i juni modtog en anmeldelse om en kvindelig vikars seksuelle overgreb. Men der gik flere måneder, før Langeland Kommune og Udlændingestyrelsen fik besked.
 * I anmeldelsen nævnes det, at der er fotos af vikarens oralsex med en eller flere drenge fra centret. Desuden skal en video vise et samleje.
 * Samme dag beslutter økonomiudvalget i Langeland Kommune at indlede en afskedigelsessag mod asyldirektør Sisi Eibye. Direktøren fritages for tjeneste med øjeblikkelig virkning.

November 2016
 * To tidligere ansatte på Børnecenter Tullebølle på Langeland sigtes for at have forgrebet sig på en gruppe flygtningedrenge i alderen 16-18 år.
 * Den 52-årige sigtede mistænkes for at have misbrugt seks drenge, mens den 35-årige skal have forgrebet sig på en enkelt dreng.
 * Begge de mistænkte nægter sig skyldige.

December 2016
 * Folketingets Ombudsmand undersøger Udlændingestyrelsens rolle i sagen om en hemmeligholdt og kritisk rapport om Langeland Kommunes asylområde.
 * I efteråret 2015 modtog kommunen en rapport om arbejdsforholdene på kommunens institutioner for asylansøgere.
 * Men kommunen holdt rapporten hemmelig og fik ingen konsekvenser for de kritiserede ledere.
 /ritzau/