I det fynske folks tjeneste

Bandepakke faldet på plads

Christiansborg-politikerne er blevet enige om en ny bandepakke, som blandt andet er inspireret af sager fra Fyn.

00:30

Efter længere tids forhandlinger er politikerne på Christiansborg blevet enige om en bandepakke. En lang række initativer skal gøre livet surt for bandekriminelle.

Det er blandt andet forslag om at hæve straffen for skyderier i det offentlige rum, bedre redskaber til kommunerne, så de kan forbyde rockerborge, og så skal det gøres sværere for bandemedlemmerne at leje eller lease store, prangende biler.

Sidste år var der en markant stigning i antallet af skudepisoder i det offentlige rum. I hele landet var der 54 skudepisoder, som havde relation til rocker- og bandekonflikter. Alene på Fyn var der ni af den slags skyderier i 2016.

Læs også Afpresning: DF vil sende bandemedlemmer i fængsel i op til otte år

I bandepakken bliver der lagt op til, at der kommer nye regler i straffeloven, som betyder, at straffen for kriminalitet, hvor der er brugt våben og sprængstof i det offentlig rum, kan forhøjes med 50 procent.

I februar kom det frem, at banden Black Army angiveligt har forsøgt at indkræve beskyttelsespenge fra tatovører i Odense, og på den baggrund efterlyste Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), bedre værktøjer for kommunerne til at bekæmpe bandernes klubhuse. Det får han nu med den vedtagne bandepakke. I den nye bandepakke er der nemlig regler, der giver kommunerne bedre muligheder for at forbyde, at en bygning bliver brugt som tilholdssted for rockere og bander.

Et andet af de nye tiltag, som er med i pakken, handler om såkaldt bødehåneri, hvor politikerne vil hæve straffen for at rive bøder i stykker lige efter, at politiet har udskrevet den. Og det initiativ kommer, ifølge Trine Bramsen, efter et indslag på TV 2/FYN, hvor politiet fortalte om bandernes ligegyldighed overfor politiet, når de udskrev bøder.

01:29

TV 2/FYN's indslag om bødehåneri blev sendt 5. november 2014.

Luk video

Den nye bandepakke har været på vej et stykke tid, men det trak ud med at få de sidste knaster på plads, da der var uenighed om, hvordan de nye initiativer i pakken skulle finansieres. Regeringen ville hente pengene til pakken i puljen af byfornyelsesmidler, mens socialdemokraterne ville finde de knap 80 millioner kroner, som pakken koster, i en række erhvervsstøttepuljer.

05:11 Luk video

Læs også Efter ballade med Black Army: Odense står sammen mod banderne

Fakta

  • I 2016 var der i Politiets Efterforskningsstøtte Database, PED, registreret 1396 personer med tilknytning til rocker/bandemiljøerne. Det er det laveste siden 2010. I januar 2012 var tallet højest, da 1863 personer var registreret.
  • Rockere er i gennemsnit omkring 30 år, når de bliver registreret i PED. Bandemedlemmer er omkring 23 år.
  • Hells Angels og Bandidos er de største rockergrupper. Men der er sket en udvikling, hvor flere rockere tilhører klubber, der ikke har direkte tilknytning til disse grupperinger.
  • 54 gange blev der i 2016 skudt på gader og stræder i forbindelse med rocker- og bandekonflikter i Danmark. Det var mere end en fordobling i forhold til året før.
  • 36 personer blev såret. Det er det højeste antal sårede siden 2010, hvor 47 blev såret.
  • I 2016 blev der beslaglagt 48 skydevåben, som ifølge Rigspolitiet havde tilknytning til rocker- og bandemiljøet.
  • Fra 2012 til og med 2016 fik 532 fængselsdømte, der var registreret som tilhørende en rocker- eller bandegruppering, tilladelse til prøveløsladelse efter to tredjedele af afsoningstiden. 338 fik afslag.
Kilder: Justitsministeriet, Justitsministeriets Forskningscenter og centrets rapport "Flowet i rocker/bandemiljøerne" fra juni 2016, DR, Rigspolitiet og Ritzau.

Læs også Flertal vil smide kriminelle ud af kommuner i op til 10 år