I det fynske folks tjeneste

Skudsagen i Nyborg: Masser af video- og telefonspor, men intet gerningsvåben

To bandemedlemmer er tiltalt for skyderi. Våbnet er ikke blevet fundet, lyder det i retten mandag.

Foto: Ken Petersen

En sommeraften sidste år kom en fængselsbetjent i Nyborg i en livsfarlig situation.

Flere maskerede mænd overfaldt ham foran Nyborg Fængsel, hvorefter to skud blev affyret. Begge skud ramte offeret i benet.

Et år efter skyderiet lever fængselsfunktionæren med varige mén og posttraumatisk stress.

Læs også 17 fængselsbetjente blev truet efter skudoverfald

To bandemedlemmer med tilknytning til Black Army og Loyal to Familia sidder mandag i Retten i Svendborg tiltalt for det grove overfald, der skete 12. juli.

Begge nægter sig skyldige i skyderiet.

Men anklageren i sagen, Kirsten Flummer, vil bevise deres skyld ved hjælp af videoovervågning og flere telefonaflytninger fra blandt andet Black Armys klubhus.

Under sagens første retsmøde bliver der især lagt vægt på en overvågningsvideo, hvor fire mænd ses sparke døren ind til en virksomhed, hvor de stjæler en Opel Astra.

Det er ikke muligt at se mændenes ansigter, der alle skjuler sig bag hættetrøjer.

Bilen skal ifølge anklagemyndigheden have været brugt som flugtbil efter skyderiet og bagefter brændt af.

Pistolen, der blev anvendt, er ikke blevet fundet, men på gerningsstedet er der fundet projektiler fra en 9 mm pistol. I den afbrændte Opel Astra er der fundet yderligere ammunition til et 9 mm våben.

Den ældste af de to tiltalte, en 35-årig mand, der tidligere har været omtalt som præsident for Black Army, skal ifølge anklagemyndigheden have orkestreret hele overfaldsforløbet og fået den anden tiltalte, en 21-årig mand, til at udføre lovovertrædelserne.

Det er et forløb, der angiveligt består af tyveri af en bil, to skud mod en fængselsbetjent og efterfølgende afbrænding af flugtbilen.

Mændene, der har siddet varetægtsfængslet, siden de blev anholdt i december, er begge tiltalt efter den alvorligste voldsparagraf i straffeloven.

Politiet har øget sikkerheden omkring retsbygningen under sagens behandling. Det skal holde personer med "bandetilknytning og andre utryghedsskabende personer" ude.

Således blev den formodede bandeleders svoger og bror nægtet adgang til sagens første retsmøde