Overblik: Sygehuslukninger på bordet i dag

Når regionsrådspolitikerne i dag sætter sig for at forhandle, ligger der besparelser for 210 mio. kr. på bordet. Sundhedsekspert vurderer, at sygehuslukninger er uundgåelige.

Det kan ikke undgå at gøre ondt, når ledende politikere fra Region Syddanmark i dag mødes for at finde sundhedsbesparelser.

Foran dem ligger to bunker med papirer. Den ene bunke er sparekataloget, som regionens embedsmænd har regnet sig frem til. Det er alt lige fra sygehuslukninger til at finde et andet sted at få vasket sengetøj. I disse papirer ligger der mulige besparelser for 210 mio. kr. årligt, og ud af dem skal der findes 167 mio. kroner. 

I den anden bunke ligger der høringssvar. Det er reaktionerne fra de mennesker, der har holdninger til de mulige besparelser. Gode råd og mulige pointer, som politikerne og embedsfolkene har overset. Men formentlig vil høringssvarene ikke ændre ret meget ved sparekataloget. I hvert fald ikke ifølge Kjeld Møller Pedersen,  der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

- Jeg vil vædde med, at der ikke i et eneste af høringssvarene er angivet alternativer. Og det betyder jo, at man ikke er kommet ret meget længere. For der er stadig noget, der skal væk.

Og når der er tale om så store summer, så er sygehuslukninger næsten uundgåelige. For det er dér, man kan finde de helt store økonomiske gevinster. I kataloget udgør strukturtilpasninger en meget stor del, og det er i virkeligheden et mere nænsomt ord for sygehuslukninger. I 2019 vil de resultere i en årlig besparelse på 76 mio kr.

- Begynder man at file ret meget ved det, så skal man ud og finde besparelserne andre steder, siger Kjeld Møller Pedersen.

På kortet herunder kan du se, hvilke steder i Region Syddanmark, der kan blive berørt af strukturtilpasninger.
(Artiklen fortsætter herunder).

Administrationen i Region Syddanmark må også spænde livremmen ind og finde 13 mio. kr., men det er altså udover de 167 mio. kr.

I sparekataloget kan man finde en bred vifte af muligheder, der både handler om udbud af ydelser, brug af private klinikker, medicinbesparelser og fjernelse af tilbud til patienter.
Ifølge Kjeld Møller Pedersen er det et balanceret sparekatalog, og han forventer at politikerne vil kunne foretage et velovervejet valg af besparelser uden skelen til deres eget lokale bagland.

- Når man ser på de beslutninger, politikerne har taget i tidens løb, så synes jeg de har været gode til at se ud over egen næsetip.

Her kan du se overblikket over mulighederne i sparekataloget.

Se hele interviewet med Kjeld Møller Pedersen, der gæstede TV 2/FYN 29. marts.