I det fynske folks tjeneste

Butiksdød: Erhverv i gadeplan samler med succes kræfterne

Projektet Styrket Erhverv i Gadeplan i de Sydfynske kommuner: Ærø, Langeland, Faaborg-Midtfyn og Svendborg er så stor en succes, at der åbnes for flere deltagere.

00:31

Morten Wind: Video trækker også kunder ind i den fysiske butik.

- Det er ikke nødvendigvis for at sælge mere online, men for at trække flere kunder ind på deres hjemmeside, deres webshop, deres Facebook ..., men også ind i deres fysiske butik.

Sådan siger Morten Wind, konsulent hos projektet Styrket Erhverv i Gadeplan, om at flere prøver kræfter med de digitale platforme og blandt andet laver små videoer.

Styrket Erhverv i Gadeplan sætter fokus på vækst for erhvervet i gadeplan gennem digitalisering, og foregår i samarbejde mellem de fire Sydfynske kommuner: Ærø, Langeland, Faaborg-Midtfyn og Svendborg. 

Projektet er blevet til med støtte fra Syddansk vækstforum og den Europæriske Socialfond, og ifølge Morten Wind er der god vind i sejlene. Flere og flere virksomheder viser nemlig interesse.

En af dem, som har haft succes med at deltage i projektet er Køkkenfreak i Korsgade i Svendborg:

- Vi har fået et nyt mind-set og mere optimisme, og tilmed bedre bundlinje. Vi har øget vores salg i december med 40 procent i forhold til sidste år, siger Martin Fischer fra Køkkenfreak.

Han er en af de "erhverv i gadeplan", som er begyndt at lave små videoer både alene og sammen med andre forretninger. 

- Det giver rigtig god opmærksomhed og en del salg. Vi fik udsolgt alle vores træforme på 36 timer efter en fælles video med en lokal bager. Det var meget overraskende, tilføjer Martin Fischer.

Plads til 80 nye

Projektet tilbyder deltagerne ny, relevant viden om digitalisering og online handel. Dertil desuden en-til-en samtaler med virksomhederne om at optimere deres kunders oplevelse af forretningen både online og i den fysiske butik.

Godt 100 erhverv i gadeplan fra de fire sydfynske kommuner har i 2018 været med i projektet. Men interessen har været så stor, at en tillægsbevilling betyder, at der kan optages yderligere 80 virksomheder.

- Vi har set meget positive tegn på vækst i de deltagende virksomheder, og vi ser for os, at det understøtter levende byer til gavn for bosætning, erhvervsudvikling og turisme. Derfor har vi fuldt ud bakket op om en tillægsansøgning, siger Niels Milling, underdirektør i Dansk Erhverv og medlem af projektets styregruppe, i en pressemeddelelse.

Projektet overhalet inden om

Ud af projektet kommer også et styrket samarbejde og netværk. For eksempel har en håndfuld virksomheder på Ærø sat sig sammen for at finde ud af, hvordan de kan drage nytte af hinanden. 

- Vi har hele tiden vidst, at vi skulle arbejde med netværk og samarbejder, men virksomhederne har bogstavligt talt overhalet os inden om. Mange af dem fandt stort set sammen fra første dag, siger Morten Wind.

Med tillægsbevillingen har det også været nødvendigt at hyre flere kræfter ind til at have kontakt og holde den røde tråd hos virksomhederne. 

Fakta om Styrket Erhverv i Gadeplan

De fire kommuner Ærø, Langeland, Faaborg-Midtfyn og Svendborg, har sammen søgt og fået midler fra Syddansk Vækstforum og EU’s Socialfond til projektet ”Styrket Erhverv i Gadeplan”. 

 

Det handler om vækst via digitalisering og E-handel. Vækst er først og fremmest til glæde for den enkelte virksomhed, men på den længere bane handler vækst hos erhvervet i gadeplan også om at skabe levende og attraktive handelsbyer. Det er positivt for bosætning og turisme. 

 

Overskriften er digitalisering og e-handel - så væksten skal blandt andet opnås ved en mere strategisk brug af de online muligheder, også i forhold til den fysiske butik. Det handler om synlighed.

Det koster kun timer at deltage i projektet. Det betyder, at man som deltager skal forvente at arbejde seriøst og aktivt med sin virksomheds udvikling og vækst. 

De deltagende virksomheder får flere tilbud. Først og fremmest er det et håndholdt forløb med fokus på lige præcis deres forretning og mulighederne i denne. Dette foregår primært med en-til-en samtaler og en  såkaldt "Expert Mentorordning", hvor virksomheden har mulighed for at realisere et konkret vækstforslag, gerne sammen med andre virksomheder.

Derudover tilbydes virksomhederne ny og relevant viden inden for primært digitalisering og e-handel i tre forskellige forløb. Det foregår som undervisning med 20-30 andre lokale virksomheder, så de udover den nye viden får mulighed for at danne netværk og samarbejder med andre virksomheder.

Samtidig tilbydes forskellige netværksarrangementer om for eksempel konkrete digitale værktøjer for eksempel Google My Business eller om tips og tricks til at blive klogere på din egen butik, for eksempel brug af data fra kasseboner. 

Yderliger informatin og tilmelding kan ske hos SMV Konsulent Morten Wind morten.wind@svendborg.dk

 

Kilde: Styrket Erhverv i Gadeplan

Se mere