Sådan har fynsk landsby bremset butiksdød

Ikke siden før finanskrisen har så mange erhvervslejemål stået tomme. I Allested-Vejle er man lykkedes med at standse dén udvikling.

 
 

I landsbyen Allested-Vejle på Midtfyn bruger borgerne helst dankortet i de lokale butikker.

Det mærker man blandt andet i tøjbutikken Min Lille Butik og Dagli' Brugsen - også selvom der muligvis er penge at spare ved at handle i discountbutikkerne i enten Odense eller Ringe.

- Vi kerer os om vores nære miljø. Det kan godt være, man kan spare 100 kroner i dag, men man sparer måske ikke så meget på den lange linje, siger Signe Madsen, formand for Lokalrådet i Allested-Vejle.

- Vigtigt at støtte op

På Fyn står næsten syv procent af alle erhvervslejemål ellers tomme, og særligt i de mindre byer er butiksdøden størst.

I Allested-Vejle er dén udvikling blevet standset. En målrettet indsats og hårdt arbejde fra flere beboere har sørget for, at man stadig har butikker i byen.

I Dagli' Brugsen har brugsuddeler Palle Andersen flere ansatte beskæftiget, og kassebåndet står sjældent stille.

- Det er utrolig vigtigt, at små samfund, der kæmper for den sidste brugs eller købmand, støtter op om den, hvis de vil bevare butikken i byen, siger Palle Andersen.

En målrettet indsats fra lokalområdet har fået Allested-Vejles butikker til at blomstre, mens flere andre butikker rundt om i landet må lukke.

Hanne Boysen, indehaver af Min Lille Butik, mærker ligesom brugsuddeleren lokalområdets velvilje til at handle lokalt.

- Hvis jeg ikke havde byen her, havde der slet ikke været det liv i butikken. Det er sjælen i området, der afspejler sig, siger hun. 

Sådan gør Allested-Vejle

I Allested-Vejle findes en tung hær af frivillige, der altid stiller og støtter op. Takket være dem, blomstrer butikslivet, og den veldrevene frivillighed er en af de væsentligste faktorer til, at brugsen og Min Lille Butik stadig bliver valgt til, mener Signe Madsen, formand for Lokalrådet i Allested-Vejle.

- Vi er rigtig mange, der laver frivilligt arbejde i Allested-Vejle, og vi elsker det. Det er sammenhold og fællesskab, siger Signe Madsen.

Lokalrådet i Allested-Vejle har brugt redskaber fra blomstrendelandsby.dk til at få det frivillige arbejde til at lykkedes.