Elkjær ansatte ven uden jobopslag

Region Syddanmark brød reglerne, da nuværende regionsdirektør Jane Kraglund blev ansat som OUH-direktør.

Reglerne blev overtrådt, da snart forhenværende sundhedsdirektør i Region Syddanmark Jens Elkjærs kone blev ansat på en lukrativ åremålskontrakt i 2009. Men det er ikke den eneste gang, regionen har blæst på paragrafferne ved chefansættelser, skriver Fyens Stiftstidende

Det skete også, da nuværende regionsdirektør Jane Kraglund i 2009 blev forfremmet fra underdirektør i Regionshuset i Vejle til adm. direktør på regionens største sygehus, OUH, Odense Universitetshospital.

Ansættelsen skete ved såkaldt udpegning, viser en aktindsigt, ikke efter et lovpligtigt jobopslag. Hovedarkitekt bag Kraglunds ansættelse var hendes private ven og kortmakker Jens Elkjær.

Lektor i forvaltningsret Sten Bønsing er ikke i tvivl om, at der skete regelbrud.

- Jeg undrer mig over, hvordan regionen finder mulighed for at ansætte en direktør uden opslag. Det er et klart princip, at stillinger i det offentlige skal slås op. Der findes undtagelser, hvis der er tale om korte ansættelser eller vikariater, men de gælder ikke her, siger Sten Bønsing til Fyens Stiftstidende.

Ombudsmanden har i en lignende sag i Københavns Kommune slået reglerne fast: Offentlige stillinger skal slås op, så den bedst egnede findes.

- For at nå dette mål er det af betydning, at myndigheden på en effektiv måde opslår den ledige stilling, skrev ombudsmanden dengang.

Ifølge Jane Kraglund, som forlod OUH for knap et år siden, var der intet mystisk ved ansættelsesprocessen.

- Der var ikke noget hemmeligt, og det var noget, der var en politisk drøftelse om. Jeg stillede mig til rådighed, og så var det selvfølgelig Jens Elkjær, der som sundhedsdirektør tog diskussionerne om udpegningen, siger Kraglund.

Spørgsmål: Kunne du ikke være startet som konstitueret direktør?

- Det kunne man have valgt. Men det gjorde man ikke, siger hun til avisen.

Jens Elkjær går nu af som sundhedsdirektør i Region Syddanmark efter længere tids kritik.

Han går med et fratrædelsesbeløb på cirka fem millioner kroner. Det var fredag ikke muligt at træffe ham for en kommentar.