I det fynske folks tjeneste

S og K afgør, om regionen skal kræve penge af Carl Holst

S og K afgør, om der skal rejses erstatningssag mod Carl Holst. Flere politikere sætter desuden spørgsmålstegn ved, om et nyt regelsæt for den kommende valgkamp skal skærpes.

Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

Socialdemokraterne og Konservative i Region Syddanmark kommer til at afgøre, om der skal rejses erstatningssag mod den tidligere regionsformand Carl Holst (V).

Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten har allerede meldt klart ud, at regionen skal have sine penge tilbage, også selv om Carl Holst ifølge statsadvokaten kun i begrænset omfang har fået udført opgaver, som ikke vedrørte hans virke som regionsrådsformand. 

Læs også Venstre vil genopstille Carl Holst

Hvis Socialdemokraterne og Konservative vælger at bakke op om et civilretligt søgsmål, er der et klart flertal, men gruppeformand Poul Erik-Svendsen er gået i tænkeboks.

- Vi tager stilling i løbet af de nærmeste dage, men først skal vi have en diskussion i gruppen. Her skal vi også skal drøfte, om der er brug for at skærpe det regelsæt, som regionen vedtog i sidste uge, siger Poul Erik Svendsen til TV 2/Fyn mandag. 

Nye regler forældede

Regionsrådet besluttede på sit seneste møde et nyt og skærpet regelsæt for den kommende valgkamp, så ingen af regionens medarbejdere kommer til at  optræde partiske i udførelsen af deres arbejde.

Få dage senere besluttede rigsadvokaten, at det ikke var muligt at bevise, at en medarbejder i Region Syddanmark havde ført valgkamp for Carl Holst, fordi den pågældende embedsmand fleksede ud og ind. 

Det får nu flere politikere til at overveje, om de nye regler er gode nok.

 - Vores mest magtfulde politikere kan jo med den her afgørelse bede deres medarbejdere om at være partiske og føre valgkamp, hvis bare de sørger for at ansætte dem på flekstid. Det er ikke godt nok, siger Ida Damborg (SF) til TV 2/Fyn.

SF vurderer, at erstatningskravet mod Carl Holst vil beløbe sig til mere end 100.000 kroner, blandt andet penge, som  regionen har brugt på sprogundervisning, taleskrivning og ledelsesseminar for den tidligere regionsrådsformand . SF vil i løbet af denne uge mere præcist fremlægge hvor mange penge, de mener, Carl Holst skal betale tilbage til regionen. 

De konservative har heller ikke endeligt besluttet, om partiet er klar til at føre retssag. Men spidskandidat Morten Weiss-Pedersen siger, at afgørelsen i Holst-sagen i hvert fald bør give anledning til overvejelser i regionen om, hvorvidt det er nødvendigt at stramme de nye regler yderligere op.  Samme toner kommer fra Dansk Folkeparti.

- Vi vil da lige kigge på de nye regler en gang til, og så må vi vurdere, om de skal skærpes endnu mere siger Thies Mathiasen.

Foreløbig er det kun Venstre og Nye Borgerlige, som har meldt ud, at de IKKE mener, at der er grundlag for at køre en erstatningssag mod den tidligere regionsformand. 

- Det er jo helt hen i vejret at kræve erstatning og skærpede regler, og hvad ved jeg. Nu har jeg bedt regionen om en opgørelse over, hvad hver eneste politiker har kostet skatteyderne i studieture, medietræning og andre ting, som de klandrer Carl Holst for. Nu må den her heksejagt stoppe, siger Holger Gorm fra Nye Borgerlige til TV 2/Fyn.