I det fynske folks tjeneste

Coronahjælp på vej til fynsk aktivitetscenter

Et flertal af Folketingets partier er enige om hjælpepakke til landets videnspædagogiske aktivitetscentre. Det kan blandt andre komme fynsk center til gode.

Fjord & Bælt står til at modtage en hjælpepakke, der kan dække op til 80 procent af stedets tabte indtægter under coronakrisen. Foto: Morten Albek

Danmarks 16 videnspædagogiske aktivitetscentre såsom Fjord & Bælt og Experimentarium får nu hjælp til at klare sig gennem coronakrisen.

Regeringen er med et flertal af Folketingets partier blevet enige om en økonomisk hjælpepakke, der skal dække en del af centrenes manglende indtjening.

Læs også Fjord & Bælt underviser tusindvis af skoleelever live på Facebook

Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.

- Det er steder, som rigtig mange af os kender, enten fordi vi selv har været der, eller fordi vi har været der med vores børn.

- De (centrene, red.) skal overleve denne krise, men rigtig mange af dem oplever - ligesom alle andre - at der er en gevaldig nedgang i aktivitet.

Fakta: Hvad er et pædagogisk aktivitetscenter

Der findes 16 videnspædagogiske aktivitetscentre, der er anerkendt af Børne- og Undervisningsministeriet. Fælles for dem alle er, at de er at støtte videnspædagogiske for en alternativ og supplerende formidling af vanskeligt tilgængelige fænomener, der bygger på vidensformidling via publikums aktive deltagelse.

 

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Se mere

- Derfor har vi valgt at lave en hjælpepakke, som skal holde hånden under de her steder, som formidler utroligt vigtig kulturarv til børn og unge, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Helt konkret omhandler aftalen landets 16 videnspædagogiske aktivitetscentre.

Foruden Fjord & Bælt gælder det blandt andet også Ribe Vikingecenter, GeoCenter Møns Klint og Sagnlandet Lejre. Fælles for de 16 centre er, at børn og voksne får viden om natur, historie samt oplevelser for sanserne baseret på aktiv deltagelse.

Med aftalen bliver det muligt for aktivitetscentrene at blive kompenseret for op mod 80 procent af den indtjening, de har måttet undvære fra 9. marts og 8. juli 2020 på grund af midlertidig nedlukning.

Læs også Med sprit og afstand: 2. klasse bruger Fjord&Bælt som klasselokale

Indtil nu har Fjord & Bælt samt de 15 andre centre ikke været omfattet af nogen af Folketingets hjælpepakker.

Beløbet er ukendt

Hvor mange penge staten skal sende i retning af aktivitetscentrene, er endnu uvist. For der er ikke noget beløbsloft, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Vi står over for at træffe beslutninger for næste fase i genåbningen. Det kommer naturligvis til at have en ret stor indflydelse på lige præcis de centre, som er stærkt afhængige af, om der er skoleelever i skole eller ej.

- Så der er nogle lidt forskellige forhold på centrene og i genåbningen, der afgør, hvilke beløb vi taler om, siger hun og tilføjer, at det er realistisk, at der kommer flere hjælpepakker til coronaramte virksomheder og institutioner.

Det er Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative, Alternativet, Liberal Alliance samt de fire grønne løsgængere, som er med i aftalen.

Fakta: De andre pædagogiske aktivitetscentre

Foruden Fjord & Bælt findes 15 andre pædagogiske aktivitetscentrene, der kan få hjælp gennem hjælpepakken. 

 • Sagnlandet Lejre
 • Middelaldercenteret, Nykøbing Falster
 • Historiecenter Dybbøl Banke
 • AQUA Akvarium og Dyrepark
 • Ribe Vikingcenter
 • Vadehavscenteret
 • Økolariet
 • Experimentarium
 • Kulturcenter Assistens
 • Tycho Brahe Planetarium
 • Lille Vildemosecentret
 • Geocenter Møns Klint
 • NaturBornholm
 • Bornholms Middelaldercenter
 • Universe

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Se mere