I det fynske folks tjeneste

Coronavirus truer tøjbutik: - Det er værre end finanskrisen

Tøjforretningen Baronessen og Baronen i Tommerup Stationsby er hårdt ramt af corona-krisen. Der kommer ingen og køber tøj i forretningen.

00:45

Udbruddet af coronavirus er et hårdt slag for tøjbutikken Baronessen og Baronen i Tommerup. Den nuværende situation bringer minder om finanskrisen. Video: Mikkel Skov Svendsen

Den lille tøjbutik Baronessen og Baronen handler med dametøj, og butikken er fyldt til bristepunktet med foråstøj, der venter på at blive solgt.

Men ventetiden er lang for ejerne Torben og Helle Rasmussen, for der kommer nemlig ingen kunder i butikken.

Baronessen og Baronen har ellers håndsprit klar til kunderne, og der er også mulighed for at vaske hænder. Torsdag havde butikken åben til klokken 17.00, og klokken 15.30 havde dørklokken kun lydt én gang.

- Én kunde på hele dagen. Jeg tror, vi har omsat for 600 kroner hele dagen, fortæller Torben Rasmussen.

Værre end finanskrisen

Udbruddet af coronavirus er et hårdt slag for Baronessen og Baronen, og den nuværende situation bringer minder om finanskrisen.

Læs også Rundspørge: Ledigheden stiger på Fyn efter coronaudbrud

- Vi åbnede i 2007. I 2008 kom finanskrisen, og jeg husker, hvordan min kone ikke kunne sove, fordi hun var i tvivl, om hun kunne betale sine regninger, fortæller Torben Rasmussen og fortsætter:

- Vi kom gennem finanskrisen, og siden er det egentlig gået okay. Det har aldrig været nemt i en lille by, og det er vigtigt, at alle de lokale støtter. Men nu er det her kommet, (coronavirus, red.) og over en nat mistede vi hele vores eksistensgrundlag.

Er de her værre end finanskrisen i 2008?

- Ja, det føler jeg faktisk, siger Torben Rasmussen.

Glad for håndsrækning

Torsdag formiddag præsenterede regeringen endnu en hjælpepakke til selvstændige og freelancere, der blandt andet giver kompensation til dem, der oplever mindst 30 procent nedgang i omsætningen.

Kompensationen vil udgøre 75 procent af det forventede omsætningstab, dog højest 23.000 kroner pr. måned pr. ejer. Ordningen gælder i i tre måneder frem til den 9. juni.

Men selvom Torben og Helle Rasmussen er glade for den nye ordning, så er det ikke sikkert, at det er nok til at skre butikkens overlevelse.

- Vi synes, det er helt fantastisk, at Folketinget sammen kan blive enige om en hjælpepakke. Det er så flot. Problemet for os er, at vi har købt varer ind for mange tusinde kroner, og 23.000 kroner kan desværre ikke dække det, siger Torben Rasmussen.

Læs også Corona skaber plads til chokoladebutik: Kring flytter ind i Kvickly

Der er også mulighed for i videre omfang at optage statsgaranterede lån, men det vil Torben og Helle Rasmussen helst undgå.

- Vi har i forvejen kæmpet for ikke at have for meget gæld. Det er ikke særlig sjovt at tænke på at skulle det, siger Torben Rasmussen.

20 procent rabat på alt

Ud over den fysiske butik, Baronessen og Baronen, driver de også webshoppen MyMouse.dk. Men også her står tingene stille.

Hvad har I selv gjort for at gøre opmærksom på, at I gerne vil have kunderne ind?

- Vi har et skilt med 20 procent, og når en virksomhed sætter prisen ned med 20 procent på nye varer, er det jo ikke for sjov. Det er fordi, man skal bruge penge til at betale sine regninger, siger Torben Rasmussen og fortsætter:

- Vi har også 20 procent på MyMouse, men hvis folk ikke kommer ind og handler, så er det svært.

Centrale punkter i hjælpepakken

  • Kompensation til selvstændige og freelancere, som oplever minimum 30 procent fald i deres omsætning. Kompensationen vil udgøre 75 procent af det forventede omsætningstab, dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned pr. ejer. Ordningen vil gælde i tre måneder fra 9. marts til 9. juni.
  • Kompensation for virksomheders faste udgifter. For eksempel kan hoteller, restauranter og flyselskaber få kompensation for udgifter som husleje og uopsigelige kontrakter. Det gælder for virksomheder, der har mindst 40 procent omsætningstab. Kompensationen udgør mellem 25 og 80 procent afhængig af størrelsen på omsætningsnedgangen. Virksomheder, som regeringen har påbudt fuldt lukket, vil blive kompenseret 100 procent for faste udgifter i perioden.
  • Øget adgang til eksportkredit for små og mellemstore eksportvirksomheder. De får mulighed for at tage nye lån gennem Danmarks Eksportkredit.
  • Rammen for statsgaranterede låneordninger forhøjes for store, mellemstore og små virksomheder.
  • Offentlige indkøb i staten skal understøtte virksomhederne ved at dispensere fra en række bevillingsregler, for eksempel skal staten undlade at gøre misligeholdelsesbestemmelser gældende over for leverandører. Regeringen vil gå i dialog med KL og Danske Regioner om tilsvarende i kommuner og regioner.
  • Rejsegarantifornden styrkes med en statslig garanti på 1,5 milliarder kroner for at hjælpe rejseselskaberne. Samtidig udvides rejsegarantifondens formål, så den også yder kompensation i forbindelse med aflyste rejser.
  • Lempeligere adgang til dagpenge og sygedagpenge i tre måneder fra 9. marts til 9. juni. For dagpengemodtagere medtæller perioden ikke i de lediges dagpengeanciennitet, og personer, der har opbrugt deres dagpengeret, kan melde sig ind igen og få dagpenge frem til 9. juni. Personer på sygedagpenge, der ellers ikke ville kunne få forlænget deres sygedagpenge, kan få forlænget retten til sygedagpenge i tre måneder.
  • Bedre lånemuligheder for elever og studerende, der risikerer at miste deres job. Studerende og elever på ungdomsuddannelser får ret til at optage ekstra SU-lån for op til 6.388 kroner per måned i marts og april ud over de gældende lånemuligheder.

     Kilde: Finansministeriet